coronavirus

L'Ajuntament de Terrassa decreta l'alerta sanitària pel coronavirus i insta la ciutadania a «evitar el contacte presencial»

L'activació d'aquesta nova fase arriba després que el Govern anunciés la fase d'alerta del Pla d'Actuació PROCICAT de Protecció Civil

per Marc Solé, 11 de març de 2020 a les 17:00 |
Jordi Ballart i altres membres del govern municipal durant la roda de premsa sobre el coronavirus. | Ajuntament de Terrassa
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de març de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Terrassa ha activat el Pla d'Emergència Municipal per risc sanitari en fase d'alerta a causa del coronavirus. Així ho ha dictaminat el comitè de seguiment aquest dimecres í, després que la Generalitat activés el pla PROCICAT a causa de l'epidèmia, que ja registra més de 100 casos a Catalunya, sis d'ells a Terrassa. En roda de premsa, l'alcalde Jordi Ballart ha reconegut que es tracta d'un moment "difícil" i ha instat a la població a "evitar el contacte presencial".


L'activació de la fase d'alerta contempla un paquet de mesures d'obligat compliment per la ciutadania i amb una vigència de 15 dies. Així doncs, queden anulades totes les activitats proposades per l'Ajuntament, es prohibeixen les activitats amb més de 1.000 assistents i es demana la reducció a un terç de l'assistència a les activitats proposades per les entitats, amb qui Ballart ha anunciat que contactaran perquè "tinguin en compte la situació" i demanar-los que planifiquin alternatives pels pròxims tres mesos. També queden aplaçades les activitats en equipaments municipals, així com els jocs esportius escolars, en consonància amb les recomanacions del Consell Esportiu. Consulta aquí totes les mesures aplicades.
 
Jordi Ballart ha avisat que la situació "és probable que es compliqui els propers dies" i ha fet una crida a la tranquilitat i a la responsabilitat per part de la ciutadania, amb especial atenció sobre les persones vulnerables. D'altra banda, el primer Tinent d'Alcalde, Isaac Albert, ha indicat que la intenció no és "aturar la ciutat, sino baixar el ritme" amb tres línies d'actuació principals: evitar contagis innecessaris, preservar la seguretat de les persones vulnerables i protegir els professionals, sobretot els de camps com la seguretat, la salut i la neteja.

 
Ballart ha volgut remarcar que "no han copiat els decrets de la Generalitat com sí que han fet altres Ajuntaments", i ha posat en valor el paper de l'equip de riscos laborals. A més, ha anunciat que l'equip de govern durà a terme una reunió diària i s'emetrà un comunicat amb dades actualitzades i noves mesures en cas oportú durant el període d'excepció. Ara per ara, segons el batlle, l'objectiu es centra en "evitar contagis innecessaris".
 

Reunió del comitè de seguiment del Pla d'Emergència Municipal. Foto: Ajuntament de TerrassaL'anunci ha arribat després que el comitè de seguiment del Pla d'Emergència Municipal es reunís en una trobada presidida per Ballart, i a la que hi han acudit altres membres del consistori com  Isaac Albert, o la regidora de Salut, Monica Polo, així com representants de les forces de seguretat, serveis d'emergència i representants d'altres àmbits.


A més, s'ha efectuat un protocol destinat als treballadors municipals, d'obligat seguiment durant 15 dies. En aquesta direcció, s'extremen i intensifiquen les mesures higièniques, s'evitarà que les persones embarassades i amb problemàtiques cròniques respiratòries efectuin tasques d'atenció directa a la ciutadania i s'evitarn les reunions presencials potenciant canals telemàtics, entre d'altres.

L'activació en fase d'alerta arriba després que el comitè de seguiment aprovés la fase de prealerta del Pla d'Emergència Municipal aquest dimarts, amb que es preveia l'opció d'anul·lar o ajornar activitats puntuals de concurrència pública, així com preparar i coordinar als cossos de seguretat i d'emergència, així com la resta de serveis municipals, davant d'una hipotètica escalada de l'alerta, que s'ha produit avui.


Des del consistori insisteixen en un missatge de tranquil·litat a la ciutadania i de "màxima confiança" en els serveis municipals i en el sistema de salut, dels quals afirmen que estan preparats per "tractar les situacions que es produeixin" i seguint els protocols que es marquen des del Govern de la Generalitat.

 

Decret de protocol intern de l'Ajuntament de Terrassa by naciodigital on Scribd

 

Participació