«Em dic Valèria, tinc 24 anys, i em van violar», el videoclip d'un exalumne de l'ESCAC per denunciar la incomprensió social en les violacions

La cançó Una de cada Tres s'estrena en motiu del 8 de març i és la primera producció del grup Angela, integrat pel cineasta Fèlix Colomer i Valèria Aznar

Valèria Aznar en un primer pla del videoclip de la cançó.
Valèria Aznar en un primer pla del videoclip de la cançó. | Felix Colomer
06 de març del 2020

El videoclip de la cançó Una de cada Tres, que denuncia una història real en què la societat culpa a una dona violada, ha estat estrenada aquesta setmana amb motiu de la setmana del Dia Internacional de la Dona, el diumenge 8 de març.

El tema arriba de la mà del grup Àngela, compost per la barcelonina Valèria Aznar i el cineasta sabadellenc Fèlix Colomer, conegut per dirigir el documental sobre el cas Maristes dos anys enrere. A més, és director i productor de cinema, exalumne i professor de l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC) de Terrassa.

Aznar, que protagonitza el videoclip del tema a través d'una experiència pròpia, explica que "fer pública una vivència tan traumàtica és molt difícil" per afegir que "veient el meu secret i el secret de moltes noies expressat amb imatges em vaig sentir amb plenitud amb mi mateixa". A més, opina que les imatges del videoclip "són molt potents" i donen un missatge comprensible per donar veu a dones que també "han patit aquest silenci i aquest judici per part de la societat".

A la peça, la parella de la noia -paper interpretat per Colomer, el seu xicot també a la vida real- encarna la societat: comença sent amistós i comprensiu, però acaba sent cruel i irònic. "T'has begut l'enteniment" o "No m'ho crec, anaves borratxa" són algunes de les afirmacions amb què es vol criticar la incomprensió social amb què sovint es troben víctimes de violacions.

Fotograma del videoclip de Una de cada Tres. Foto: Felix Colomer


L'obra pretén seguir la línia del moviment #MeToo, utilitzat per milers de dones a nivell mundial per denunciar violacions i abusos. Amb imatges contundents i una lletra sense embuts, la cançó pretén criticar "la hipocresia d'una societat que es diu feminista" però que culpa a la dona quan s'atreveix a confessar", relata Colomer. La lletra, que va ser escrita per la parella, inclou frases com "Em dic Valèria, tinc 24 anys, i em van violar".

Aznar, la protagonista de la història, assegura "sentia que havia d'explicar-ho, però no de quina manera", per això, argumenta que es va decidir per la música, ja que és "un element clau a les nostres vides". En aquesta direcció, apunta que volien un producte potent "perquè arribes a totes les generacions" amb la intenció de "trencar el meu silenci i el de moltes dones".

La gravació del videoclip es va fer en un cap de setmana a Castellar del Vallès, i hi van participar set alumnes de Colomer. "Volíem excel·lir tant en la lletra, com en la música com en el videoclip", explica el cineasta. La cançó va ser gravada a Terrassa, concretament a l'estudi "D9".


Referint-se al resultat final, Valèria Aznar manifesta la seva satisfacció,"gràcies a un equip boníssim" i afirma que la foto, la producció, l'escenografia i el vestuari "crea un clima per si sol, la qual cosa és imprescindible", pel que "és molt millor" del que s'imaginava durant el rodatge, darrere del qual hi ha "una feina d'hores increïble".

La cançó va sortir el 4 de març, coincidint amb la setmana de commemoració del 8 de març, el Dia Internacional de la Dona i pretén denunciar, a part de la incomprensió social, la violència sexual o física que una de cada tres dones pateix, com bé indica el seu nom. Valèria Aznar explica que van escollir aquesta data "perquè era un bon marc per explicar aquesta experiència", afegint que el 8M és "un dia de força i unió entreel col·lectiu femení i explicar una vivència així crea una xarxa de sororitat molt bèstia".

Felix Colomer i Valèria Aznar al videoclip del tema. Foto: Felix Colomer

Una de cada Tres és el primer projecte musical d'Angela, anomenat així en homenatge a Angela Davis, activista afroamericana i professora emèrita de Filosofia a la Universitat de Califòrnia. Fèlix Colomer confirma a aquest mitjà que aquesta no serà l'última cançó del grup, i avancen que estan treballant en un tema que girarà entorn del suposat romanç que van mantenir les artistes Frida Kahlo i Chabela Vargas al segle XX.

Angela pretén ser un grup de denúncia que, mitjançant el «trap social» -nom amb què defineixen el seu estil- volen posar en relleu casos reals d'empoderament per part de determinats col·lectius al llarg de la història. Quant al propòsit del grup, Valèria Aznar expressa que "pretenem remoure consciències, tractarem temes universals des d'experiències concretes en temes com amors prohibits, esclavitud, avortament o la violència policial, des de la ironia i el subtext".