Es posa en marxa la cita prèvia al Registre Civil de Terrassa

La iniciativa per evitar cues ja funciona en 10 municipis que presten servei a prop dos milions i mig de ciutadans

Registre Civil dels jutjats de Terrassa.
Registre Civil dels jutjats de Terrassa. | Cedida
04 de març del 2020
Actualitzat a la 13:29h
El departament de Justícia ha iniciat la cita previa per demanar hora al Registre Civil de Terrassa. Fins ara es donaven números a les persones que assitien als jutjats per fer algun tràmit. Amb la posada en marxa de la cita prèvia es volen evitar cues, que a vegades superaven diverses hores d'espera.

Es podran beneficiar de la cita prèvia un total de 247.000 ciutadans de Terrassa i dels pobles que engloba el partit judicial com ara Matadepera, Rellinars, Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls.

El sistema telemàtic està en funcionament des del mes de febrer i permet als ciutadans reservar amb antelació dia i hora al Registre Civil. Per demanar cita prèvia cal entrar a la Seu judicial electrònica de Catalunya i a l'apartat "Que cal fer si.... " es troba l'opció per demanar la cita prèvia. També es pot accedir des de qualsevol cercador posant les paraules seu judicial cita prèvia i la població de residència.

Quins tràmits es fan al Registre Civil? 

Entre d'altres, la cita prèvia donarà servei a la ciutadania que necessiti fer fer una inscripció de naixement, iniciar els tràmits per casar-se, una traducció de nom o una inversió de cognoms, ja no hauran de fer més cues i podran demanar cita prèvia.

L'horari d'atenció al públic per cita prèvia al Registre Civil de Terrassa és als matins, de dilluns a divendres, de 9 a 14 hores. A la tarda s'atén només presencialment els dilluns i els dimecres, de 16 a 18 hores com es feia fins ara, únicament per donar informació general, fer inscripcions de naixement i de matrimoni i lliurament de certificats.

Més de 22.000 peticions de cita prèvia des del 2017 a Catalunya

El servei de cita prèvia es va posar en funcionament per primer cop el 2017 a Lleida. Des de llavors ja funciona en 10 municipis que presten servei a prop dos milions i mig de ciutadans: l'Hospitalet de Llobregat, Tortosa, Mataró, Granollers, Girona, Badalona, Sabadell, Reus i ara Terrassa. A partir del 20 de març s'implantarà a Tarragona.
 

Els Mossos d'Esquadra traslladant el detingut als Jutjats de Terrassa. Foto: Mossos d'Esquadra.


En total des del 2017 la cita prèvia ha registrat més 22.000 peticions. Els serveis més sol·licitats tant per cita prèvia com presencialment als registres civils són les inscripcions de naixements, iniciar els tràmits per casar-se, peticions de duplicats del llibre de família, canvi de nom i traducció del nom.

Terrassa pionera en inscriure els naixements en línia al Registre Civil

D'altra banda, l'octubre de 2015 Terrassa va ser la primera població catalana on es va instaurar un altre servei telemàtic que permet inscriure els naixements al Registre Civil directament des de l'Hospital públic de referència, en aquest cas, l'Hospital de Terrassa, i des de llavors no cal desplaçar-s'hi per inscriure un nadó. D'aquesta manera els pares poden passar més temps amb els seus fills i filles acabats de néixer, gràcies a aquest sistema que funciona de forma ràpida i immediata.