«Us podrireu aquí, traïdors»: Rull revela els maltractaments que va patir en una presó espanyola

El conseller de Territori detalla insults, amenaces i vexacions per part dels funcionaris de Navalcarnero

Josep Rull.
Josep Rull. | Adrià Costa
NacióDigital
04 de març del 2020
"Us podrireu a la presó tota la vida, per traïdors". "Se us ha acabat la ximpleria, catalans". "Et passaràs tants anys aquí que aquesta interlocutòria [la de la jutgessa Lamela] te l'aprendràs de memòria". Aquestes són algunes de les frases que els funcionaris van proferir contra Josep Rull a Navalcarnero, la primera presó on va anar quan l'Audiència Nacional va ordenar el seu arrest, abans d'entrar a Soto del Real.

Així ho ha revelat aquest dimarts el mateix esconseller de Territori en la primera entrevista que concedeix amb micròfons. En una llarga conversa amb Jordi Basté, presentador d'El Món a RAC1, Rull ha detallat l'hora "llarguíssima" de vexacions, insults i amenaces a la qual el van sotmetre.

Van fer-li la foto pertinent de nou ingrés i van amenaçar-lo d'enviar-la a tots els telenotícies perquè "tots els espanyols vegin el careto que feu els traïdors". Un funcionari, segons el relat de Rull, es va estranyar en veure que portava una creu i va acabar dient-li que "Espanya s'ha construït a partir de la creu, a Catalunya esteu ple de moros i, encara que ens odieu, els vostres germans espanyols anirem a Catalunya per salvar-vos".

L'exconseller confessa que al·lucinava, que se li va caure "l'ànima als peus". Per aguantar el mal tràngol, va anar repetint-se a ell mateix: "Soc membre del govern legítim de Catalunya, soc membre del govern legítim de Catalunya".