Rull explica detalls colpidors del dia a dia a la presó

L'exconseller de Territori fa teatre i tennis de taula, on ha fet bons amics, celebra no tenir Twitter i gaudeix dels partits del Barça

Rull i Turull, abans d'entrar al Tribunal Suprem
Rull i Turull, abans d'entrar al Tribunal Suprem | ACN
NacióDigital
04 de març del 2020
Els petits detalls. El dia a dia. La companyia, el contacte amb els altres presos i les noves amistats fetes entre les parets d'Estremera i Soto del Real. L'exconseller de Territori, Josep Rull, ha explicat molts dels detalls i confidències de la vida a la presó en la seva primera amb micròfons a RAC1.

Com seuen a l'hora dels àpats tots els presos? Quines són les coses del dia a dia que troben més a faltar? Quines diferències hi ha entre les presons catalanes i espanyoles? Aquestes són les frases, els detalls i les confidències que ha explicat Rull en la seva conversa amb Jordi Basté.

1. "A Estremera estàvem 16 hores al dia a la cel·la. Aquí si et busques bé la vida, pots acabar fent 11 hores de cel·la. El sistema català està concebut per estar poques hores a la cel·la i poder fer moltes coses. Les presons castellanes són uns aparcaments de persones"

2. "Els set [presos polítics] no anem sempre junts. Ni aquí, ni a Soto ni a Estremera. Ens trobem, però cadascú té els seus amics, els seus entorns..."

3. "Jo sec [per esmorzar] amb Jordi Turull. Seuen junts l’Oriol Junqueras i Jordi Cuixart, i seuen junts en Raül Romeva, en Joaquim Forn i en Jordi Sànchez"

4. "A quarts d’onze, pots anar a la biblioteca, parlar amb altres companys presos, barrejar-nos, etc. Hi ha tones d’humanitat, de bondat i de maldat, també"

5. "Faig teatre. L’any passat vam fer musicals. Vam fer ‘Els miserables’, ‘Spamalot’... Al principi em vaig espantar molt. Ara faig microteatre. Estem interpretant dues obres de Rosa Molina, autora terrassenca"

6. "El pa, a Soto i Estremera, és pa acabat de sortir del forn. Aquí és d’ahir i és com un xiclet. Però, en canvi, hi ha pasta i, ara, hi ha fruita. I aquestes petites coses les valorem. No us podeu imaginar com"

7. "Després d'esmorzar, sortim al pati. Estem una estona passejant, fent aquestes voltes talegueres. Després ens criden i fem esport. Jo faig ‘spinning’ i després una mica de musculació, o frontón, o ping pong. L’any passat vaig guanyar el campionat de Lledoners"

8. "L’hora de dinar és a la una, a la mateixa taula, amb en Turull i en Diamante. És un company de Mali, en Demba. Li diuen Diamante perquè és un negre exultant, molt ben fet com a concepte, com a home, té la pell molt brillant"

9. "Jordi Turull és el rei de l’’spinning’ i en Raül Romeva és el monitor i és duríssim. També faig musculació. Mai havia tingut bola al braç i ara en tinc una mica"

10. "A la presó, els prejudicis es trenquen. El que val és la teva relació personal i directa amb cada persona".