ple municipal

El ple de Terrassa es compromet a plantar cara al fons voltor Azora

El grup municipal de Cs ha votat abstenció mentre que la resta, han donat suport a la moció dels veïns afectats de la ciutat

per Anna Mira, Terrassa | 28 de febrer de 2020 a les 12:25 |
Roda de premsa del Sindicat de Llogaters al Parlament de Catalunya. | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de febrer de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Terrassa se suma a les altres ciutats amb famílies afectades pel fons d'inversió Azora i el ple municipal ha aprovat, amb l'abstenció de Cs, la proposta de resolució per denunciar les clàusules abusives i l'augment dels preus de lloguer. Així, l'Ajuntament terrassenc plantarà cara al fons voltor i li demanarà que deixi de vulnerar el dret a l'habitatge. 

Una de les veïnes afectades del bloc de Terrassa, situat a la carretera de Montcada, ha intervingut al ple municpal per llegir la moció que finalment ha rebut el suport de tots els partits polítics. En total hi ha 232 famílies que estan patint les clàusules abusives i els augments del lloguer de fins el 80%. 


La tinenta d'alcaldia d'Habitatge, Lluïsa Melgares, ha parlat d'un problema "difícil de solucionar". La praxis dels fons voltors "és una amenaça en tota regla". "Això no va de pobresa, això va de drets", ha asseverat Melgares. També ha explicat durant el ple que ha aconseguit parlar amb membres del fons voltor i que ha rebut una resposta amenaçant. 


Melgares aposta per fer una cimera dels ajuntaments que estan afectats per Azora i espera que tots els grups donin suport a la llei que està previst que s'aprovi abans de l'estiu al Congrés dels Diputats. Precisament en aquest moment, després de donar suport als veïns el grup municipal de Cs ha votat abstenció. 

La proposta a Terrassa arriba l'endemà de la denúncia col·lectiva que es va fer aquest dijous a les portes del Parlament de Catalunya de la mà del Sindicat de Llogaters i representants de les institucions municipals i parlamentaries. 

Manifestació a Badalona

Coordinats pel Sindicat de Llogateres de Catalunya s'ha posat en marxa la campanya #TodasVsAzora amb les seccions sindicals dels diferents municipis i les sis assemblees de veïns de les onze finques afectades.

Diumenge 1 de març s'ha convocat una manifestació unitària a Badalona en contra dels fons voltor i a favor de la regulació dels lloguers. Arrencarà a les 11 h a la plaça de la Vila. Precisament, els primers veïns que van donar el senyal d'alerta són els del bloc que el fons voltor té al barri de Progrés de Badalona, abans propietat del Banc Sabadell.
 


Denuncien incompliment de la llei

El Sindicat de Llogaters denuncia que el fons ofereix contractes amb irregularitats, com per exemple plantejant augments interanuals, prohibits pel darrer decret llei aprovat per la Generalitat. ​Després que el fons voltor de l'empresa Lazora adquirís els immobles on viuen de lloguer i els hagi anunciat increments de la quota -que arriben en alguns casos al 80%- han denunciat la situació i han avisat que no acceptaran increments que consideren abusius.

Els veïns de Badalona van ser els primers a mobilitzar-se per denunciar la situació i això va arribar a oïdes dels veïns d'un bloc propietat de Lazora a la plaça Alfons Comín de Barcelona, al barri de Vallcarca. Es tracta d'una finca de protecció oficial amb 66 habitatges, comercialitzada el 2008 per Regesa i que Lazora va comprar el 2010. No va ser fins al 2018 que van començar els increments. Els nous contractes de lloguer pugen fins als 800 euros mentre que abans tot just eren de 515. 

 

Participació