FOTOS Es compleixen 97 anys de la visita d'Albert Einstein a Terrassa

El científic també va visitar Barcelona, Sant Cugat, l'Espluga de Francolí i Poblet

ND
01 de març del 2020
Einstein a l'Escola Industrial de Barcelona.
Einstein a l'Escola Industrial de Barcelona. | ETSEIB, UPC
"Invitado por el Institut d'Estudis Catalans, està en Barcelona Einstein, el sabio alemán que ha revolucionado leyes físicas que parecían inmutables ". Així començava la Crónica Diaria Einstein del diari barceloní El Diluvio, el dissabte 24 de febrer de 1923, prova de la polseguera mediàtica que va aixecar la visita de cinc dies que el científic Albert Einstein va efectuar a Catalunya, ara fa 97 anys.

La visita d’Einstein al Vallès va culminar amb un recorregut per les esglésies de Sant Perede Terrassa. El mateix Puig i Cadafalch havia participat activament en diferents campanyes arqueològiques a les esglésies paleocristianes i romàniques d’Ègara. A banda del president de la Mancomunitat, a la visita el van acompanyar l'aleshores president de la Junta del Museu de Terrassa, Domènec Palet i Barba, i altres membres d'aquesta entitat. La Generalitat de Catalunya té un fons documental amb imatges on es pot veure el científic alemany en el seu viatge per terres catalanes. 

El famós científic va venir a Catalunya després de la insistència Esteve Terradas, -un catedràtic d’acústica i òptica de la Universitat de Barcelona i un dels primers científics a fer-se ressò de les teories del pare de la física moderna- i de la conselleria de Pedagogia de la Mancomunitat de Catalunya, de la que Rafael Campalans, líder socialista, n'era director general d'instrucció.

De Barcelona a l'Espluga de Francolí 

Einstein va ser rebut amb tots els honors i va arribar a impartir fins a tres classes magistrals per les quals va cobrar 3.500 pessetes de l'època. L'objectiu era esperonar  una comunitat científica moderna a Catalunya, anhel que perseguien les autoritats catalanes.