HABITATGE

Front comú per denunciar un fons voltor que afecta 7.000 pisos a Catalunya

El sindicat de llogaters ha convocat una concentració al Parlament de Catalunya amb la presència dels alcaldes dels municipis afectats

per Andreu Merino / Anna Mira , 26 de febrer de 2020 a les 11:01 |
El bloc de Terrassa afectat per Lazora | Afectats per Lazora Terrassa
Veïns i institucions de la mà contra Azora. Els afectats pel fons voltor Azora juntament amb els alcaldes dels cinc municipis afectats -Barcelona, Badalona, Terrassa, Granollers i l'Hospitalet de Llobregat, és a dir un total de 7.000 pisos- faran una roda de premsa conjunta aquest dijous 27 de febrer davant del Parlament de Catalunya per mostrar "la unitat institucional". També participaran membres de diferents grups parlamentaris. 

Una altra de les accions previstes "davant la manca de voluntat de negociació del fons voltor", segons denuncien en el comunicat, és la presentació de mocions als plenaris municipals d'aquestes cinc poblacions. A la roda de premsa de dijous es donaran a conèixer altres accions del Sindicat. 


Després que el fons voltor de l'empresa Lazora adquirís els immobles on viuen de lloguer i els hagi anunciat increments de la quota -que arriben en alguns casos al 80%- han denunciat la situació i han avisat que no acceptaran increments que consideren abusius.
 
Coordinats pel Sindicat de Llogateres de Catalunya s'ha posat en marxa la campanya #TodasVsAzora amb les seccions sindicals dels diferents municipis i les sis assemblees de
veïns de les onze finques afectades. 

Manifestació a Badalona

Diumenge 1 de març s'ha convocat una manifestació unitària a Badalona en contra dels fons foltor i a favor de la regulació dels lloguers. Arrencarà a les 11 h a la plaça de la Vila. Precisament, els primers veïns que van donar el senyal d'alerta són els del bloc que el fons voltor té al barri de Progrés de Badalona, abans propietat del Banc Sabadell.

Quan els immobles eren propietat del banc els veïns pagaven de mitjana 1.000 euros de lloguer per cada pis. Les famílies van saber a l'agost que Lazora havia comprat l'edifici i al setembre l'empresa va enviar el primer burofax a un veí a qui se li acabava el contracte per avisar de les noves condicions. En comptes de 1.000 euros, Lazora en volia cobrar 1.800.

Aquest veí i quatre més en les mateixes circumstàncies continuen vivint al bloc amb el contracte expirat i pagant el lloguer per transferència a l'espera d'arribar a un acord amb Lazora. "Amb l'organització a través del Sindicat de Llogaters tenim més força", argumenta la Sara, una de les veïnes del bloc, que confia revertir la situació actual. "Ja han marxat molts veïns per no haver d'aguantar aquesta situació de pressió", assegura.

Denuncien incompliment de la llei

El Sindicat de Llogaters denuncia que el fons ofereix contractes amb irregularitats, com per exemple plantejant augments interanuals, prohibits pel darrer decret llei aprovat per la Generalitat.

Els veïns de Badalona van ser els primers a mobilitzar-se per denunciar la situació i això va arribar a oïdes dels veïns d'un bloc propietat de Lazora a la plaça Alfons Comín de Barcelona, al barri de Vallcarca. Es tracta d'una finca de protecció oficial amb 66 habitatges, comercialitzada el 2008 per Regesa i que Lazora va comprar el 2010. No va ser fins al 2018 que van començar els increments. Els nous contractes de lloguer pugen fins als 800 euros mentre que abans tot just eren de 515. 

Els veïns asseguren en declaracions a NacióDigital que la propietat ja ha iniciat un procés de desnonament contra un dels llogaters i avisen de la seva voluntat de resistir fins que puguin negociar preus "raonables" amb Lazora. De moment, la negociació es preveu difícil. "No agafen el telèfon ni contesten els correus", diu el David, un dels veïns. A més, els afectats denuncien que el preu del lloguer original ja supera els topalls de la protecció oficial. Igual que a Badalona, ja hi ha 5 llogaters que viuen a l'edifici amb el contracte caducat.

 

Participació