El Festival de Jazz de Terrassa vol ser un referent tant local com internacional en la seva 39a edició

Aquest dijous la Nova Jazz Cava ha acollit la presentació del certamen, que portarà a Terrassa 70 concerts i més de 300 artistes entre l'11 i el 29 de març

Presentació del 39è Festival de Jazz de Terrassa
Presentació del 39è Festival de Jazz de Terrassa | Aj. Terrassa
20 de febrer del 2020
Actualitzat el 09 de març a la 13:59h
La Nova Jazz Cava de Terrassa ha acollit aquest dijous la presentació del Festival de Jazz d'enguany, que tindrà lloc a la ciutat entre l'11 i el 29 de març. L'acte, que ha comptat amb la presència d'un centenar de persones, ha estat encapçalat per Jordi Ballart, alcalde de Terrassa, Rosa Boladeras, regidora de Cultura, Susanna Carmona, coordinadora del certamen i Maria Miralda, presidenta del Grup d'Amics de les Arts i Joventuts Musicals.

D'aquesta manera, Terrassa es prepara per un dels esdeveniments anuals més esperats de la ciutat. El Festival de Jazz, que enguany arriba a la seva 39a edició, portarà a la ciutat 70 concerts i més de 300 artistes, que actuaran en 27 escenaris repartits per tots els seus carrers.
 

Maria Minalda, Susanna Carmona i Rosa Boladeras amb el cartell de la 39a edició del Festival de Jazz de Terrassa Foto: Marc Solé


Durant la presentació, l’alcalde egarenc, Jordi Ballart, ha definit el jazz com a “banda sonora” de la ciutat i ha afirmat que aquest gènere “ho és tot” per Terrassa, afegint que posa la ciutat al mapa.  A més, ha recordat “l’altíssima” qualitat del programa d’enguany i ha manifestat el suport de l’Ajuntament per fer créixer un festival “que ja està molt consolidat”.
 
També en representació de l’Ajuntament, Rosa Boladeras ha assegurat que un festival “d’aquest nivell” és un orgull per la ciutat, i ha celebrat la transversalitat del certamen. A més ha valorat l’oferta jazzístic a Terrassa més enllà del festival i ha indicat que el Festival compta amb tot el reconeixement i suport de l’Ajuntament.

 

 

Presentació del 39è Festival de Jazz de Terrassa Foto: Ajuntament de Terrassa


70 concerts, 300 artistes i 27 escenaris 


Una edició més La Nova Jazz Cava de Terrassa actuarà com a punt neuràlgic del Festival, però també serviran d'escenaris espais menys convencionals però ja habituals del festival, com el Parc de Vallparadís o el mNACTEC. A més, com a novetat, a la llista d'emplaçament del festival enguany s'hi suma el parc dels Catalans. Tal com ha recordat Susanna Carmona, durant el festival "el jazz s'escampa per tota la ciutat", pel que també serà present en escoles, conservatoris i biblioteques. En aquesta direcció, ha apuntat que a Terrassa "es viu el jazz tot el dia", per recordar que hi haurà activitats programades en diversos espais horaris, posant especial èmfasi en els matinals de cap de setmana.

Quant als artistes convidats, el Festival de Jazz de Terrassa torna a fer una combinació paritària entre els panorames local, nacional i internacional. D'aquesta manera, al programa hi consten grups clàssics del jazz nord-americà, congolès o brasiler, figures reconegudes del panorama anglès, francès o neerlandès, però també grups i artistes emergents del panorama terrassenc i català. Consulta aquí tot el programa del 39 Festival de Jazz de Terrassa.

Engany el festival ha fet una gran aposta per captar el pols a l’actualitat contemporània amb una programació variada i eclèctica amb fins a 10 presentacions discogràfiques i una mirada ferma cap a les noves escenes, les noves generacions de músics i les fusions que sempre han fet avançat el jazz. Un bon representant d’aquesta varietat és el congolès Ray Lema, que liderarà un concert en format sextet, en el que presentarà el seu darrer disc, Transcendance.

Una altra de les cares conegudes serà la del trompetista israelià Avishai Cohen, que estrenarà a Catalunya el seu projecte de jazz rock elèctric juntament amb la formació Big Vicious. Altres grans noms com Lew Tabackin, Dave Liebman —que recuperarà el duet amb el pianista Richie Beirach—, Theo Hill i Joel Ross —de la nova fornada de Nova York— i Catherine Russell —dama del jazz vocal amb essència de blues— completen la vessant internacional d’una programació que també recull les darreres novetats del jazz de casa nostra.

Pícnic Jazz

Com no podia ser d'una altra manera, la 39a edició del Festival de Jazz de Terrassa arriba acompanyat d'un dels imprescindibles de cada edició: el Pícnic Jazz. Un any més, el Parc de Vallparadís acollirà l'esdeveniment, que tindrà lloc el 22 de març a partir de les 12 h del migdia.

PicnicJazz Terrassa 2019 Foto: Anna Mira


Enguany, quatre grups amenitzaran la jornada, que constarà com ja és habitual amb la Fira del disc i d'artesania, així com diverses ofertes gastronòmiques. D'aquesta manera, la Locomotora Negra, amb el jazz més clàssic, Smack Dab i el seu jazz jove i atrevit, Susana Sheiman i el seu tribut a Aretha Franklin i la Blues Band XL amb Tòfol Martinez amb el seu estil blues per tancar la jornada, actuaran durant la gran festa del jazz a Catalunya.