MútuaTerrassa lidera un estudi per precisar el diagnostic de la celiaquia

Es tracta d'un test que si resulta positiu, la probabilitat de patir malaltia celíaca en aquests casos fins al 92%

L'Hospital Universitari MútuaTerrassa.
L'Hospital Universitari MútuaTerrassa. | Joaquim Albalate
LaTorre
18 de febrer del 2020
El Servei de l’Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT) ha liderat un estudi multicèntric que evidencia l’elevada precisió del limfograma celíac per al diagnòstic de la malaltia celíaca en pacients amb atròfia de vellositats i serologia celíaca negativa. Es tracta d’un test que si resulta positiu s’associa a una probabilitat de diagnòstic de malaltia celíaca del 92%, i que es pot determinar en la biòpsia inicial.

Únicament un 30% dels pacients amb atròfia de vellositats seronegativa tenen malaltia celíaca i són de difícil diagnòstic. L’esmentat limfograma celíac proporciona un diagnòstic immediat i definitiu a aquests pacients que es contraposa als algoritmes diagnòstics actuals, els quals requereixen esperar entre 12 i 18 mesos (amb dieta sense gluten) per comprovar la curació histològica. 

En el treball, també hi han intervingut investigadors de l’Hospital Clínic Sant Carlos, l’Hospital Fundación Jiménez Díaz, l’Hospital Universitari Ramon y Cajal així com del Complex Assistencial Universitari de León i s'ha publicat recentment a la revista Alimentary Pharmacology and Therapeutics 2020.