Javier González: «Trobem a faltar diàleg amb el govern des del primer moment»

El portaveu del grup municipal de Ciutadans a Terrassa acull aquest mitjà al seu despatx a l'Ajuntament per valorar el paper del Govern, analitzar la seva posició des de l'oposició i comentar la situació del partit a escala nacional

Javier González és portaveu de Cs a l'Ajuntament de Terrassa des del 2015.
Javier González és portaveu de Cs a l'Ajuntament de Terrassa des del 2015. | Adrià Costa.
14 de febrer del 2020
Actualitzat a les 22:03h
Javier González (Terrassa) 1967 és des del 2015 portaveu del grup municipal de Ciutadans, partit al que es va enrolar en els seus inicis. Està format en electrònica industrial, camp professional que compagina amb l’activitat política, i és llicenciat en filosofia.

Nou mesos després d’encetar la segona legislatura al capdavant del partit, en una conversa amb LaTorre, González valora la gestió el govern egarenc, repassa el paper del seu partit a l’oposició del ple egarenc i manifesta el bon moment de Ciutadans a nivell vallesà.

- No havíem parlat amb vostè des de fa prop d'un any, abans de les eleccions, com valora els resultats de Cs a Terrassa, tenint en compte que van mantenir els 3 escons de l'última legislatura?

- Nosaltres ens sentim satisfets, ja que malgrat que el suport cap a la formació va minvar una mica (va perdre prop de 1.000 vots), hem pogut mantenir la representació. Pensem que hem aconseguit mantenir un vot fidel, que creu en el nostre projecte a nivell local i que ens ha portat a mantenir els mateixos escons que en l'última legislatura, objectiu que altres partits no han pogut assolir.

El primer mandat va ser d'aprenentatge, força mogut, en què compartir Ple amb set grups va ser molt profitós


- Vostè va entrar al Ple Municipal el 2015, què va aprendre durant la primera legislatura i com encara la present?

- Jo no vinc de la política i he mantingut la meva feina, pel que el primer mandat va ser d'aprenentatge, força mogut, en què compartir Ple amb set grups va ser molt profitós. Ara per exemple, també es troben a faltar les posicions d'alguns partits que ja no hi són, i que ajudaven a dinamitzar les sessions i a fiscalitzar el govern. La legislatura 2015-2019 va ser molt convulsa tant a nivell nacional com municipal, amb l'empresonament dels líders independentistes, amb els canvis a l'alcaldia. D'aquesta manera, el primer mandat va ser una experiència molt interessant, en què vam veure'ns obligats a aprendre molt ràpidament. Ara la volem fer valdre, amb propostes més acurades per complir els desitjos de la població de la ciutat.
 

Javier González per LaTorre. Foto: Adrià Costa


- Veia possible entrar al govern pactant amb el PSC? Havien tingut converses?

- En campanya vam fer càlculs en l'hipotètic en cas de poder sumar amb el PSC, però en cap moment va haver-hi converses. Aleshores, nosaltres confiàvem en ser un element decisiu per a conformar el pacte de govern a Terrassa, però l'entrada amb tanta força de Tot per Terrassa, que no s'esperava ningú, ens ho va impedir. Sabíem que Jordi Ballart entraria a l'Ajuntament, però mai haguéssim pensat que podria governar amb un nombre de regidors tan alt.

El primer mandat va ser una experiència molt interessant, en què vam veure'ns obligats a aprendre molt ràpidament


- Sent que s'han quedat sols en el seu espai polític al Ple de Terrassa després de la sortida del PP?

- No, nosaltres mantenim la mateixa línia. A vegades utilitzem les bones idees de la socialdemocràcia però també ens definim com un partit liberal. Així doncs, pensem que és positiu ser un partit únic en un Ple marcat pel mestissatge ideològic. Tenim un discurs propi, però amb què podem encaixar amb tots els grups presents al Ple, i això ho demostren els acords que hem aconseguit amb totes les formacions durant aquests 9 mesos de l'actual legislatura.

Tenim un discurs propi, però amb què podem encaixar amb tots els grups presents al Ple


- Com valora que VOX no entrés a l'Ajuntament? 

- Ho valoro molt positivament, ja que significa que no ha tingut el suport necessari per entrar i que per tant nosaltres hem sabut recollir millor les inquietuds de la ciutadania que està del costat de la llei i de la Constitució a la ciutat.

 

- Com es viu des de Ciutadans estar a la oposició en una legislatura amb majoria absoluta?

- És una situació complicada per a tots els regidors de la oposició. Costa molt tirar endavant propostes davant un govern que tira pel dret, mostrant una incapacitat per dialogar i per arribar a acords amb els diferents grups de l'oposició. Ens trobem davant d'una mancança de capacitat de negociació política per part de l'equip de govern: sabem que hi ha molts dels seus membres que són nous en política, però també hi ha gent com l'alcalde Ballart, Isaac Albert, Lluïsa Melgares, pel que no hi ha excusa.

Costa molt tirar endavant propostes davant un govern que tira pel dret


- Quin és el paper de Ciutadans en l'actual legislatura?

- Intentarem tirar endavant propostes sempre buscant l'acord amb les forces de l'oposició però també les del govern. Hi ha temes cardinals en què el consistori ja té un full de ruta molt marcat, com en temes d'organització del consistori o d'urbanisme, però hi ha molts espais de diàleg en què podem compartir propostes comunes.

Per una banda a Cs ens fixem en l'urbanisme, no només com a motor econòmic i demogràfic, sinó com a solució a les demandes d'habitatge social i d'altra banda, prioritzem l'acompanyament al petit comerç i a les empreses. A més, també creiem molt important centrar-nos en el mateix Ajuntament per a dotar-lo de prou eines per a desenvolupar solucions a unes demandes socials que en aquesta ciutat són molt paleses.

Trobem a faltar diàleg amb el govern des del primer moment

 
González assegura que troba a faltar diàleg amb el Govern "des del primer moment". Foto: Adrià Costa

- Com valora els primers 8 mesos del govern de Tot per Terrassa i ERC?

- En línies generals puc dir que fan passar la majoria absoluta per sobre de l'oposició sense mostrar predisposició en debatre propostes relacionades amb urbanisme, pressupostos o ordenances fiscals. Trobem a faltar diàleg amb el govern des del primer moment. Estem veient propostes de ciutat molt interessants per part de l'oposició que no es debaten perquè és més còmode tombar-les des de la majoria absoluta.

Ens preguntem si Ballart i els seus estan del costat de la llei o no


- Creu que Tot per Terrassa està controlant bé les tensions entre independentistes i constitucionalistes?

- La nostra insatisfacció creix quant a l'ambigüitat política del senyor Ballart i el seu partit. Durant la campanya, Tot per Terrassa va posar l'accent en la llibertat de vot del grup, i ara l'ha substituït per la imposició de l'abstenció en temes nacionals catalans. Per això, nosaltres ens preguntem si Ballart i els seus estan del costat de la llei o no, ja que permet, per exemple, que el seu soci de govern mantingui la pancarta de "llibertat presos polítics". Aquest fet, entre d'altres, fa que el paper de Tot per Terrassa sigui ineficaç.

Quan un es dedica a la política, ha de tenir una opinió. Ballart sap que Terrassa no és una ciutat independentista, però també que hi ha un gruix de la població que defensa la independència, pel que s'ha aprofitat d'aquest fet. Dit això, no m'entra al cap que digui que no és independentista però permeti que la pancarta per la llibertat dels presos segueixi a l'ajuntament, així com permetre, en alguns plens, que membres del seu partit votin a favor de resolucions que van en contra de la llei.

- Com és la relació del seu partit amb el govern?

- En els últims mesos hem de reconèixer que les conversacions entre portaveus han sigut cada cop més fluides, no com els primers mesos, en què es tendia a tombar propostes sense diàleg. Tot i així, moltes vegades es parla molt sense arribar a solucions. No es tracta de parlar per parlar, sinó de parlar per arribar a acords. En alguns casos ens convoquen per suposadament, escoltar les nostres propostes, i finalment acaben executant sense tenir la nostra opinió en compte.

Quan un es dedica a la política, ha de tenir una opinió


-Creu doncs, que hi ha una mica de postureig quant a diàleg, per part del govern?

- Creiem que en aquest aspecte hi ha molt de postureig. No només és parlar per informar, sinó parlar per a acordar consensos. Des de l'oposició no volem perdre el temps, volem treballar i contribuir. Si volen informar, tenen els centres cívics per a comunicar les accions de govern als veïns i a les entitats.
 

Javier González es dedica a l'electrònica industrial i està llicenciat en Filosofia. Foto: Adrià Costa


- Al Ple de gener van saltar més espurnes de les esperades entre Govern i oposició arran d'una proposta del seu partit juntament amb el PSC. Han parlat amb el govern després d'aquell episodi?

- Jo a través de xarxes socials ja vaig manifestar al senyor Ballart la nostra disconformitat en com es va desenvolupar el ple del 29 de gener. Passi el que passi, entre partits oposats mai es pot perdre el respecte a ningú. Un mes enrere una regidora de l'equip de govern va cridar "masclista" a un regidor socialista sense demanar perdó, i ara s'ha repetit un episodi no menys greu, en què un membre del govern ha tornat a insultar un membre de l'oposició. Aquest fet no el deixarem i seguirem exigint la rectificació d'aquest membre del govern i demanem a l'alcalde, pel bé del Ple, que agafi el bou per les banyes i cridi l'atenció quan faci falta. De moment no hem rebut cap disculpa i ens plantegem tornar a portar al Ple, per incompliment, la proposta de resolució que vam presentar i aprovar setmanes enrere en què apel·làvem al respecte entre forces després del primer episodi mencionat.

- Creu que Terrassa és una ciutat d'esquerres?

- A escala municipal he de dir que sovint ens hem alimentat d'afiliats desencantats tant del PSC com del PP, i sempre hem sigut capaços d'acollir-los amb propostes adreçades a les seves inquietuds. Hi ha bones idees a la dreta i a l'esquerra, i Terrassa ha de saber recollir-les sempre en pro del benestar general.

- El tema de la municipalització de l'aigua ha aixecat polseguera a la ciutat, com valora el primer any de gestió?

- Som conscients que estem en un any complicat, ja que el procés de traspàs de competències en aquest aspecte no és fàcil. Tanmateix, ara entrem al segon any de gestió municipal i serem més exigents quant a les promeses respecte a la municipalització del servei. Creiem que a hores d'ara hi ha moltes mancances per solucionar, amb una xarxa molt antiga que requereix un gran manteniment. Simplement volem que el govern demostri que els quatre anys de defensa de la municipalització de l'aigua han valgut la pena i les promeses quant a gust i subministrament es compleixin.

Hi ha bones idees a la dreta i a l'esquerra, i Terrassa ha de saber recollir-les sempre en pro del benestar general


- Setmanes enrere coneixíem més detalls de la ZBE, com valora Ciutadans el projecte?

- Del Pla de Mandat, va ser un dels pocs punts que el nostre grup municipal va salvar. Cal recordar que la proposta respon a una normativa de la Unió Europea d'obligat compliment per a una ciutat com Terrassa. Quant a pol·lució, la ciutat fa temps que està en números vermells i hem d'actuar-hi. Fem costat i acompanyem aquesta mesura però també demanem més informació a la ciutadania per aconseguir que es faci seus uns hàbits sostenibles. Totes les propostes fetes amb sentit comú en matèria mediambiental sempre comptaran amb el suport de Ciutadans.

- Com veu a Ciutadans de cara a les eleccions anticipades al Parlament de Catalunya?

- Quan es convoquin (riu), esperem que el partit confeccioni un programa electoral interessant per a la ciutadania.És evident que repetir els resultats aconseguits el 21D serà molt complicat, perquè la situació s'ha enrevessat, però seguim confiant que el nostre discurs té un suport majoritari dins de la ciutadania constitucionalista a Catalunya, que creiem que segueix sent majoria. En definitiva, treballarem per no donar una altra oportunitat al nacionalisme de posar en qüestió la convivència a Catalunya.

És evident que repetir els resultats aconseguits el 21D serà molt complicat


- Com valoren els resultats del partit a les eleccions estatals del 10 de novembre?

- Evidentment van ser negatius, com ja vam dir l'endemà. Qui mana és el poble, i la nostra proposta no la va recolzar tanta gent com ens hauria agradat. Tot i així, el nostre president, Albert va dimitir i va explicar els seus motius. Per això ara estem preparant el Congrés Nacional del partit. Inés Arrimadas ja s'ha postulat com a candidata, i també hi ha molts membres que volen proposar canvis a nivell orgànic.

- Com ha afectat la caiguda de Ciutadans a nivell espanyol al vostre grup municipal?

- Nosaltres seguim concentrats en la ciutat i també preparant esmenes per presentar al congrés del partit. En l'àmbit local estem més forts que mai: vam aconseguir mantenir els tres regidors de Terrassa, vam aconseguir un regidor a pobles com Matadepera, Viladecavalls o Vacarisses i també vam presentar llista per primer cop a Ullastrell, pel que estic convençut que l'expansió continua, malgrat el recés de les últimes eleccions, del que estic convençut que el partit se'n sortirà.

En l'àmbit local estem més forts que mai


- En una enquesta publicada dies enrere, s'hi deixava entreveure una caiguda en picat del seu partit. Quins resultats preveuen en aquestes eleccions catalanes anticipades?

- És una incògnita. De moment, les eleccions no estan ni convocades i l'únic que tenim són enquestes. El suport social, tant al bloc independentista com el constitucionalista, sembla que es manté, així que desitjo que en surti un govern que se centri a governar i no en traspassar la línia de la il·legalitat. Tot i així sembla que la candidata serà Lorena Roldán, la qual està fent i pot fer un gran paper en el futur.
 

Javier González, portaveu del grup municipal de Ciutadans a l'Ajuntament de Terrassa Foto: Adrià Costa


-Creu que Ciutadans podria tornar a guanyar les eleccions catalanes a la ciutat, com ja va fer a les del 21D?

- Com ja he dit, la situació és completament diferent i serà molt complicat. Tot i això, com va fer aleshores, Ciutadans sortirem a guanyar, a defensar el nostre programa i a defensar tota la feina que hem fet aquests anys al Parlament de Catalunya, on hem sigut el partit que ha dut a terme més propostes de caràcter social. La nostra via es segueix centrant en la gent, en el progrés i en la convivència a Catalunya.

- Sembla que Inés Arrimadas liderarà el partit en un futur pròxim. Ha parlat amb ella?

- No, personalment no. Vaig coincidir amb ella a l'Executiva Nacional del Ciutadans fins al 2015 i hi he lluitat braç a braç per a tirar el partit endavant en moments molt difícils, juntament amb gent com José ManuelVillegas o Juan Carlos Girauta, pel que ara que ens hem fet un lloc a escala nacional, estic molt satisfet i orgullós d'ella.

Terrassa és una ciutat molt important des del punt de vista electoral


- Què aportarà Terrassa a la campanya de Ciutadans sent la tercera ciutat de Catalunya en població i havent-hi sigut la força més votada el 21D?

-Terrassa és una ciutat molt important des del punt de vista electoral. Som conscients que aquí ens ha votat molta gent i un altre cop la veu de la ciutat tornarà a tenir molta força. No tinc cap dubte que formarà part del circuit d'actes que farà el partit durant la campanya electoral i de ben segur rebrà la visita de la candidata.

- Algun dels membres del grup municipal de Ciutadans té pensat o aspira a fer el salt a l'àmbit nacional?

- Nosaltres, com no podia ser d'una altra manera, estem molt centrats en el projecte de ciutat. Ara mateix jo no em trobo a l'estructura del partit i estic concentrat en el que el partit pot aportar a Terrassa. Així i tot, l'oportunitat de fer el salt sempre hi és i hi serà sempre i crec que del nostre grup municipal en pot sortir gent capaç d'arribar al Parlament de Catalunya o al Congrés dels Diputats. Una de les nostres prioritats a la ciutat és captar talent en l'àmbit de Terrassa però sempre al servei del partit, pel que crec que arribarà el moment.
Arxivat a