Tot el que has de saber sobre la Festa dels Tres Tombs de Terrassa

Un centenar de carruatges i genets participaran a la tradicional passada, que recorrerà els carrers de Terrassa des de Can Boada i fins la Rambla d'Ègara

Enguany s'espera la participació d'un centenar de carruatges i genets.
Enguany s'espera la participació d'un centenar de carruatges i genets. | Josep Ballbè
13 de febrer del 2020
Actualitzat el 14 de febrer a la 13:49h
La Festa dels Tres Tombs, amb els cavalls, carruatges i genets com a protagonistes, torna un any més a Terrassa. L'associació dels Amics de Sant Antoni Abat torna a organitzar la tradicional celebració, que tindrà lloc a la ciutat egarenca aquest cap de setmana del 15 i 16 de febrer per 76è any consecutiu des del seu renaixement el 1944. La festivitat es fa en honor a Sant Antoni Abat, patró dels animals domèstics.

Els actes programats començaran dissabte a les 19 h, quan tindrà lloc la Santa Missa a la catedral del Sant Esperit de Terrassa, dirigida a la junta directiva i als socis de l'entitat organitzadora, i on no hi faltarà la seva bandera.
 

Genets en una edició passada dels Tres Tombs de Terrasa. Foto: Cristóbal Castro


Després d'escalfar motors dissabte, el diumenge arriba el plat fort. A les 9 h del matí hi haurà l'esmorzar de senyors associats i simpatitzants al peu del dipòsit d'aigua de Can Boada, on els assistents podran gaudir d'un esmorzar de germanor.

Ja a les 11 h, al mateix emplaçament es formarà la comitiva de carruatges i cavalcadures que formaran part de la tradicional cercavila pels carrers de la ciutat, que començarà a les 11.45 h i recorrerà el camí de Can Boada, l'avinguda de Can Boada, la ronda de Ponent, l'avinguda de Josep Terradellas i finalment, la Rambla d'Ègara, on el centenar de participants en la cercavila hi donaran les tradicionals dues voltes. Consulta aquí totes les restriccions de trànsit durant la celebració de la cercavila.

Segons Quim Riera, president dels Amics de Sant Antoni Abat, "no preocupa que la passada sigui més curta o més llarga, sinó més controlada". En aquest sentit, Riera explica que la cercavila egarenca coincideix amb la d'altres municipis, com Vic, La Roca del Vallès o Balsareny, però en números de participació, esperen mantenir-se en el centenar de participants, com en altres ocasions.

Per acabar, la festa conclourà amb un dinar de germanor al restaurant El Set, a les 15.30, amb sessió de ball posterior amenitzat per una orquestra, amb què es posarà punt final a la Festa dels Tres Tombs d'enguany.
 

Festa dels Tres Tombs de Terrassa 2018 Foto: Josep Ballbè



Mesures i per la seguretat i el benestar dels animals

En una reunió celebrada entre l'Ajuntament de Terrassa i l'organització de l'esdeveniment, es va acordar la voluntat de garantir que cap animal pateixi durant la cercavila del diumenge. En aquesta línia, el consistori egarenc preveu incorporar dos veterinaris més a la festa, permetrà efectuar controls d'alcoholèmia als genets i es realitzarà una gravació a tres cavalls participants durant la passada per poder-ne fer seguiment del seu estat.

Quant a l'aplicació d'aquesta mesura, Riera recorda que ja fa 4 anys que l'organització aporta veterinaris, però celebra la sintonia amb l'Ajuntament, amb qui "van en la mateixa direcció" per anar millorant "any rere any".

D'aquesta manera, enguany s'aplicarà el nou Reglament i Protocol de la Federació Catalana dels Tres Tombs, que inclou mesures com el control veterinari a l'inici i final de la passada, la inspecció dels vehicles de transport o el control de les cartilles d'origen dels animals, entre d'altres. Abans de l'arribada d'aquest reglament, els Tres Tombs de Terrassa ja comptaven amb un recull de bones pràctiques, tal com comenta el president de l'organització. Així tot, afirma que "cada any es va millorant en matèria de seguretat, la qual cosa és un bon indicador".