Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD)

Terrassa reforça el seu servei de Polítiques de Gènere

El pressupost del servei pel 2020 contempla les partides necessàries per poder reforçar l’equip d’especialistes, que cada any atén prop d’un miler de dones.

per LaTorre , 10 de febrer de 2020 a les 17:50 |
L'Ajuntament de Terrassa durant un minut de silenci per un crim masclista, el juliol passat. | Anna Mira
L'Ajuntament de Terrassa preveu als seus pressupostos del 2020 un increment de la dotació de recursos humans del Servei d’Informació i Atenció a les Dones, així com també una millora en les instal·lacions de Casa Galèria, on s'atenen les usuàries d'aquest servei. D'aquesta manera, es busca proporcionar un millor servei a totes les dones de Terrassa i dels municipis vinculats al conveni sobre l'exercici dels seus drets. Aquestes mesures responen al compromís del govern municipal en matèria d'igualtat.
 
La regidora de Polítiques de Gènere, Núria Marín, ha explicat que aquest reforç permetrà millorar un servei "complex i sensible" que requereix atenció continuada i en diferents àmbits. A més, ha assegurat que la lluita contra el masclisme només és possible amb la "col·laboració" entre societat civil i l'Administració, motiu pel qual ha fet una crida a les nombroses entitats i col·lectius feministes perquè s'impliquin en la iniciativa municipal.

 
Des d’aquest mes de gener, dues psicòlogues que treballaven a mitja jornada han passat a fer jornada completa, i tres especialistes més que tenien jornada reduïda (una advocada, una insertora i una tècnica de projectes) també. A l’equip del SIAD hi ha també una treballadora social i dues psicòlogues més, una de les quals és especialista infantojuvenil, una figura que no existeix a gairebé cap altre servei municipal d’atenció a les dones a Catalunya.

Aquest equip de professionals ofereix atenció especialitzada individual i confidencial a les dones de Terrassa i de diferents municipis en conveni (Matadepera, Rellinars, Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls), sobre l'exercici dels seus drets en tots els àmbits (laboral, social, personal i familiar). Inclou servei de primera acollida, assessorament jurídic, atenció psicològica i assessorament laboral, així com un servei d'Inserció i Ocupació per a la Igualtat.


Millores a Casa Galèria
A més de l’increment de la dotació en recursos humans, el SIAD ha millorat també gràcies a les reformes que s’han dut a terme recentment a Casa Galèria, la seu del servei (c/ Nou de Sant Pere, 36). D’una banda, l’espai de recepció s’ha remodelat per tal que les usuàries del servei gaudeixin d’una major privacitat en el moment de la primera atenció. Una redistribució dels espais ha fet possible separar uns metres l’espai d’atenció de la zona d’entrada a l’edifici, que és un lloc de pas.

D’altra banda, s’ha condicionat una nova sala d’atenció a infants i adolescents, més adequada per a la intervenció psicològica en menors. Es tracta d’una sala d’uns 25 m2 amb una gran taula, entrada de llum natural, i equipada amb jocs, joguines i material divers adequat per a les sessions amb infants o adolescents.

L’any passat el SIAD va programar 221 cites presencials amb infants i joves i 125 cites presencials amb famílies, per atendre un total de deu nenes i noies en situació de violència masclista i 16 fills i filles de dones en situació de violència masclista. També va fer, en relació amb els casos amb menors, 280 accions de coordinació i assessorament per via telefònica i un centenar d’atencions, entre presencials i virtuals, a professionals relacionats.

 

Arxivat a:
Societat
Participació