Terrassa i la Generalitat s'uneixen per construir l'Institut-Escola Sala i Badrinas però no concreten terminis

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha visitat aquest dilluns amb l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, els terrenys del futur centre

Barracons de la fins ara Escola Sala Badrinas.
Barracons de la fins ara Escola Sala Badrinas. | Arxiu
10 de febrer del 2020
Actualitzat el 14 de febrer a la 13:16h
De mica en mica es van coneixent més detalls de la construcció del nou Institut-Escola Sala i Badrinas de Terrassa. Si fa unes setmanes se sabia que el centre, fins ara format per barracons, afegiria la línia d'ESO a la seva oferta, avui s'ha signat l'acord de col·laboració entre la Generalitat i l'Ajuntament de Terrassa per a la construcció del nou centre.

Josep Bargalló, conseller d'Educació de la Generalitat de Catalunya, ha visitat aquest dilluns Terrassa en el marc de la signatura del protocol de col·laboració entre el Govern català i l'Ajuntament de Terrassa per l'execució de les obres de l'Institut Sala i Badrinas. A més, ha aprofitat per visitar diversos centre educatius, així com els terrenys destinats a acollir el nou edifici de l'escola. En representació de la ciutat, en la signatura del document ha estat acompanyat pel batlle egarenc, Jordi Ballart. Aquest acord suposa un cas pioner quant a corresponsabilitat entre consistori i Generalitat per a materialitzar un equipament educatiu.

Bargalló, per la seva banda, s'ha congratulat d'un acord "imminent i genèric" i ha remarcat les necessitats educatives de Terrassa, recordant que la ciutat és la ciutat amb més llars d'infant per habitant de Catalunya i compta amb més centres públics que la mitjana catalana, per acabar afegint que s'ha d'ampliar l'oferta. A més, ha definit l'institut-escola com una "bona eina" per garantir la transició entre primària i secundària, evitar la segregació i promoure l'escolarització.
 

Jordi Ballart i Josep Bargalló firmen el Protocol de Col·laboració per l'execució del nou Institut-Escola. Foto: Marc Solé


A més, ha anunciat que existeix la previsió d'incorporar serveis municipals a l'edifici, com el complex esportiu i aules destinades a activitats culturals formatives per a "esprémer-ne el rendiment". En aquest aspecte ha exemplificat amb l'Institut de Cardedeu, en què la cantina també és utilitzada pels usuaris de la llar de jubilats, que es troba just al costat.

El conveni preveu que les dues administracions col·laborin en la construcció del futur
institut escola, atès que a la ciutat hi ha una necessitat de places d’educació secundària generada per l’increment de la població escolar en aquesta etapa. El titular d’Educació ha recordat que «en aquests moments tenim 3000 escoles al país i 50 instituts escola. És una eina minoritària però que ens permet planificar el futur perquè el curs vinent tinguem l’oferta necessària de secundària, que ens augmenta; i perquè d’aquí uns anys podem redistribuir l’oferta de formació professional».

L'alcalde de Terrassa ha celebrat la firma de l'acord, i ha avançat que l'acord es concretarà les pròximes setmanes. A més, ha assegurat que s'obre una nova etapa entre la conselleria de Terrassa en què ambdues administracions preveuen treballar "colze a colze i en plena sintonia, tot compartint objectius" en matèria educativa.
 
Quant als terminis d'execució, Jordi Ballart ha indicat que "no es poden concretar calendaris però s'executarà tan aviat com sigui possible", afegint que el protocol ho determinarà. En aquesta línia, ha reconegut que "dos anys és un termini molt just" per a dur-lo a terme. Així i tot, ha anunciat que l'Ajuntament avançarà 300.000 euros corresponents al cost de les obres tot esperant el retorn de la Generalitat, que no s'ha especificat.

Situada al barri del segle XX, l'Escola Sala i Badrinas des de la seva inauguració ara fa ja fa vuit anys que està en barracons i encara ho estarà alguns més abans d'estrenar edifici. L'AMPA de l'escola ha fet diverses manifestacions reivindicant l'Institut-Escola. Amb tot, serà el segon que es crearà a la ciutat, després que aquest curs hagi entrat en funcionament l'Institut-Escola Pere Viver.