Una proposta de Cs i el PSC al ple de Terrassa acaba en acusacions creuades de racisme entre govern i oposició

La proposta criticava la falta de participació en decisions del govern respecte a la Cavalcada de Reis

1200_158049691320200131_123144
1200_158049691320200131_123144 | Marc Solé
31 de gener del 2020
Actualitzat el 04 de febrer a les 9:45h
Una proposta de resolució per part de PSC i Ciutadans en favor "del benestar animal i les tradicions" ha aixecat aquest divendres al Ple de Terrassa un tens debat entre membres del Govern i oposició amb acusacions de racisme incloses.

La proposta, signada pels dos grups municipals, pretenia "garantir el benestar animal i el manteniment de les tradicions", i se centrava en la Cavalcada de Reis de la ciutat: per una banda, criticaven la suposada "prohibició" dels nens i patges de pintar-se de negre i per l'altra, la no-presència de cavalls a la rua d'enguany, com ja va passar fa dos anys.

En la presentació del document, David Aguinaga, del grup municipal de Ciutadans, ha plantejat l'obertura d'una taula de diàleg per a tombar aquestes "anomalies" i retornar "l'esperit de les festes nadalenques" a la ciutat. A més, el regidor del partit taronja ha indicat que amb aquestes propostes, el govern municipal volia convertir la cavalcada en una "guerra cultural" mitjançant propostes que ha catalogat d'"absurdes". També ha assegurat que prohibint als nens pintar-se de negre els estaven "segregant" i ha denunciat que no s'havia consultat a les entitats ni a la resta de partits.
 


En quant a la no presència de cavalls, el regidor de la formació taronja ha criticat que no permetin la participació de cavalls "en una cavalcada de no més de 90 minuts ni acompanyats de veterinaris", fent sorna dels vehicles que havien substituït als equins. En relació aquesta qüestió, Aguinaga ha ironitzat afirmant que "la petjada de CO2 que ha deixat la cavalcada no casa amb la Revolució Verda".

A partir d'aquestes declaracions s'ha iniciat un acalorat debat en què han intervingut totes les forces polítiques presents al Ple. El primer a contestar ha estat Noel Duque, regidor de Benestar Animal, qui ha afirmat que aquest govern "no sap treballar d'una altra manera que no sigui parlant amb les entitats".

En quant a la qüestió de la no-presència dels cavalls, ha defensat la decisió afirmant que el govern de Terrassa és "animalista" i ha recordat les 60 tragèdies en 10 anys a Catalunya relacionades amb animals en aquest tipus d'actes. Pel que fa a les cares pintades, ha animat al PSC a "desmarcar-se de la posició racista de Ciutadans", als quals ha preguntat "si tenien algun amic negre".

Amadeu Aguado, del PSC, ha contestat a Duque exclamant "què s'ha cregut vostè?" i ha catalogat les seves paraules de "molt greus". Davant d'aquestes paraules, David Aguinaga ha respost, molt ofès, afirmant que eren unes acusacions "sense precedents". També ha emplaçat al govern a "no fer la seva festa, sinó la que sigui millor per a tots", al que Pep Forn (ERC) ha contestat que es tracta d'una evolució natural, al·legant que cal adaptar les tradicions als temps actuals.
 

Amadeu Aguado (PSC) durant la seva intervenció. Foto: Marc Solé

Amadeu Aguado (PSC) durant la seva intervenció. Foto: Marc Solé



Rosa Boladeras, regidora de Cultura, ha manifestat la seva perplexitat davant d'una proposta "feta des de la ignorància" i ha recordat que havien mantingut reunions "de moltes hores" amb les entitats organitzadores. Forn, en una nova intervenció ha lamentat "el racisme expressat per Ciutadans". Miquel Samper, de Junts per Terrassa, ha assegurat tenir molt clar ser animalista "i no voler ni sentir a parlar" de racisme però ha anunciat l'abstenció del seu partit "per no entrar en el debat".

Amadeu Aguado, ha reiterat la posició del partit socialista, un dels dos signants de la proposta. Per una banda ha animat a la reflexió i al debat i ha posat exemple d'altres cavalcades de Reis, com la d'Alcoi, la més antiga d'Espanya i postulada a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. Per altra banda, ha evitat entrar al debat i ha demanat centrar-se en la proposta i els seus punts. També ha criticat la unilateralitat del Govern i els ha demanat que parlin amb les entitats.

Finalment, com era previst, el Ple ha tombat la proposta, amb els vots a favor dels set regidors del PSC i els tres de Ciutadans, l'abstenció dels dos membres de JxT i el vot en contra del Govern (10 de Tot per Terrassa i cinc d'ERC).