L’Ajuntament de Terrassa ratifica el seu compromís amb la lluita contra el canvi climàtic

Tots els grups municipals presents al Ple han votat a favor de l'adhesió de la ciutat al Pacte d'alcaldes i alcaldesses pel clima i l'energia

Instants del Ple Municipal.
Instants del Ple Municipal. | Marc Solé
31 de gener del 2020
L'Ajuntament de Terrassa ha aprovat al Ple d'aquest divendres l'adhesió de la ciutat al Pacte dels alcaldes i alcaldesses pel clima i l'energia. La proposta, que venia d'Alcaldia, ha comptat amb la llum verda de tots els grups municipals del consistori.

El consistori egarenc ja es va adherir a aquesta iniciativa europea el novembre de 2008, i el desembre de 2009 es va aprovar el Pla d'Acció per l'Energia Sostenible (PAES). A finals de 2015, amb la Conferència de les parts sobre el canvi climàtic, els acords assolits van esdevenir en l'actual Pacte d'alcaldes i alcaldesses pel Clima i l'Energia, amb la que es van assumir els objectius de la UE per a l'any 2030.

Amb l'adhesió a aquest pacte, l'Ajuntament de Terrassa es compromet a complir els objectius de la Unió Europea de cara al 2030 i a reduir en més del 40% les emissions de CO2 dins els límits municipals. La firma també implica la confecció de plans d'acció per a contrarestar els impactes del canvi climàtic en matèries com el transport o l'urbanisme.

Igualment, l'Ajuntament es compromet a elaborar un Pla d'Acció per l'Energia Sostenible i pel Clima (PAESC) en un termini màxim de dos anys. El document inclourà una estimació de les emissions, una avaluació de les vulnerabilitats del municipi als impactes del canvi climàtic i una proposta de les accions a seguir per aconseguir els objectius plantejats. Per a la realització d'aquestes tasques es compta amb el suport, regulat mitjançant el conveni, de la Diputació de Barcelona.

Per a Miquel Sàmper, del grup municipal de Junts per Terrassa, aquest tipus de propostes "sempre comptaran amb el suport de l'agrupació", ja que és imprescindible "tenir present" que el canvi climàtic és una realitat. Per a exemplificar-ho, ha recordat l'episodi de llevantades que va viure la costa mediterrània dies enrere. Javier González ha emplaçat a les administracions a "liderar un canvi necessari" en un camí "que hem de recórrer tots junts".

Pel que fa al PSC, el grup municipal ha anat més enllà i ha recordat que es tracta d'un pacte existent, aprovat anys enrere sota el mandat del partit socialista. També ha expressat la seva fidelitat amb aquest tipus d'acords i ha criticat la poca sostenibilitat de la pista de gel i la presència de vehicles a motor a la cavalcada de Reis, entre d'altres.