HABITATGE

Centenars de llogaters es planten davant d'un fons voltor propietari de 7.000 pisos

Els veïns de blocs de Terrassa, Barcelona, Badalona i L'Hospitalet de Llobregat avisen que no acceptaran increments de preu que consideren abusius

per Andreu Merino / Anna Mira , 27 de gener de 2020 a les 16:00 |
El bloc de Terrassa afectat per Lazora | Afectats per Lazora Terrassa
Centenars de veïns de cinc blocs de Barcelona, Badalona, Terrassa i L'Hospitalet de Llobregat han dit prou. Després que el fons voltor Lazora adquirís els immobles on viuen de lloguer i els hagi anunciat increments de la quota -que arriben en alguns casos al 80%- han recorregut al Sindicat de Llogaters per denunciar la situació i avisar que no acceptaran increments que consideren abusius. Segons la informació que la mateixa empresa ofereix a la seva pàgina web, Lazora gestiona 7.000 immobles al conjunt de l'estat espanyol. Forma part del grup Azora, que gestiona actius immobiliaris per valor de 2.400 milions d'euros i gestiona més de 15.000 pisos repartits en 280 blocs. Azora és un dels grups immobiliaris que va adquirir actius procedents de bancs després de la crisi. En el seu cas, va comprar 500 immobles al Banc Sabadell el 2019 per 150 milions d'euros.

Precisament, els primers veïns que van donar el senyal d'alerta són els del bloc que el fons voltor té al barri de Progrés de Badalona, abans propietat del Banc Sabadell. Quan els immobles eren propietat del banc els veïns pagaven de mitjana 1.000 euros de lloguer per cada pis. Les famílies van saber a l'agost que Lazora havia comprat l'edifici i al setembre l'empresa va enviar el primer burofax a un veí a qui se li acabava el contracte per avisar de les noves condicions. En comptes de 1.000 euros, Lazora en volia cobrar 1.800.

Aquest veí i quatre més en les mateixes circumstàncies continuen vivint al bloc amb el contracte expirat i pagant el lloguer per transferència a l'espera d'arribar a un acord amb Lazora. "Amb l'organització a través del Sindicat de Llogaters tenim més força", argumenta la Sara, una de les veïnes del bloc, que confia revertir la situació actual. "Ja han marxat molts veïns per no haver d'aguantar aquesta situació de pressió", assegura.

Denuncien incompliment de la llei

El Sindicat de Llogaters denuncia que el fons ofereix contractes amb irregularitats, com per exemple plantejant augments interanuals, prohibits pel darrer decret llei aprovat per la Generalitat.

Els veïns de Badalona van ser els primers a mobilitzar-se per denunciar la situació i això va arribar a oïdes dels veïns d'un bloc propietat de Lazora a la plaça Alfons Comín de Barcelona, al barri de Vallcarca. Es tracta d'una finca de protecció oficial amb 66 habitatges, comercialitzada el 2008 per Regesa i que Lazora va comprar el 2010. No va ser fins al 2018 que van començar els increments. Els nous contractes de lloguer pugen fins als 800 euros mentre que abans tot just eren de 515. 

Els veïns asseguren en declaracions a NacióDigital que la propietat ja ha iniciat un procés de desnonament contra un dels llogaters i avisen de la seva voluntat de resistir fins que puguin negociar preus "raonables" amb Lazora. De moment, la negociació es preveu difícil. "No agafen el telèfon ni contesten els correus", diu el David, un dels veïns. A més, els afectats denuncien que el preu del lloguer original ja supera els topalls de la protecció oficial. Igual que a Badalona, ja hi ha 5 llogaters que viuen a l'edifici amb el contracte caducat.

18 famílies afectades a Terrassa 

A Terrassa la situació és semblant. Un total de 18 famílies de quatre edificis adjacents es troben en una situació "d'incertesa". Així ho ha explicat una de les veïnes afectades, la Gemma, a LaTorre. Els pisos es troben a la carretera Montcada, cantonada amb carrer d'Azcárate, al barri del segle XX. 

La Gemma explica que van començar-se a neguitejar el passat estiu quan van saber -a través d'un burofax- que Solvia, l'antic propietari del bloc de veïns, s'havia venut els habitatges al fons voltor Lazora. "Al setembre vam saber que a Badalona hi havia un cas com el nostre i que el fons voltor demanava un increment del 80% als llogaters que se'ls acabava el contracte". Aleshores va ser quan els veïns de Terrassa van decidir fer pinya i començar-se a organitzar, a través del Sindicat de Llogaters. "Saber que no estem sols ens ajuda a seguir lluitant", diu Gemma que agraeix el suport per part dels col·lectius de defensa de l'habitatge. 

Els lloguers que paguen els veïns afectats oscil·len entre els 557 euros i els 919 euros amb un preu de mitjana de 630 euros. Una de les veïnes que es veurà afectada d'aquest increment en els pròxims mesos és la Merche Riba, que el seu contracte de lloguer venç durant l'any 2020 i segons els càlculs passaria de pagar 630 euros a 1128 euros. Riba viu en aquest pis des de l'any 2012 quan va marxar de Barcelona "pels elevats preus del lloguer". Actualment viu sola i assegura que no pot fer front a l'augment i tampoc pot buscar un altre pis de lloguer perquè no pot fer front a una fiança perquè "la capacitat d'estalvi és nul·la", assegura la Merche. 

El passat mes de desembre des de Terrassa van enviar un burofax a Lazora per seure a parlar però no han rebut resposta. Han posat en marxa un compte de Twitter des d'on tenen la voluntat de denunciar i fer ressò de tot allò que els vagi succeint fins a aconseguir que "s'aturin els augments abusius dels lloguers i les clàusules immorals".  Precisament aquest mateix matí el col·lectiu ha mantingut una reunió amb l'Ajuntament de la ciutat que han recollit la informació per seguir el cas. Està previst que el mes de febrer tinguin una segona trobada. 
 

El bloc de Terrassa afectat per Lazora. Foto: Afectats Lazora Terrassa


Ara s'han unit al Sindicat de Llogaters, igual que han fet els veïns del bloc que Lazora té al carrer Ripollès, al barri del Clot. Hi viuen 14 famílies, que abans pagaven el lloguer a Servihabitat, del grup CaixaBank. El cas de la Bea, una de les veïnes, relata el canvi d'escenari amb l'arribada del fons voltor. "Jo pago 670 euros i el meu contracte acaba el 10 de febrer. Estic pagant 670 euros i em volen apujar la quota a 1.196 euros, que amb una bonificació de 200 faria que n'hagi de pagar més de 900", resumeix.

Igual que en el cas de Vallcarca, per ara els veïns del Clot no han aconseguit seure a negociar amb Lazora. El resultat és que alguns dels llogaters han hagut de marxar i els que queden esperen que la pressió organitzada conjuntament amb Sindicat de Llogaters a Barcelona, Badalona, Terrassa i L'Hospitalet de Llobregat, els permeti quedar-se a casa seva. 

 

Participació