1.271 famílies del Vallès es queden sense ajuts al lloguer per la falta de pressupost del Ministeri

La manca de disponibilitat pressupostària del Ministeri de Foment i un canvi de criteris de valoració de l'Agència d'Habitatge de Catalunya exclouen moltes persones sol·licitants

El Consell Comarcal reclama més diners a la Generalitat
El Consell Comarcal reclama més diners a la Generalitat | Marta Casas
Redacció
26 de gener del 2020
El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha mostrat la seva preocupació per la denegació d'un 26,9% de les sol·licituds d'ajut al lloguer del Vallès Occidental durant el 2019, a causa de la manca de finançament i per canvis en la normativa d'adjudicació per part del Ministeri de Foment i l'Agència Catalana d'Habitatge. Una xifra que augmenta fins al 30% si es tenen en compte només els 12 municipis que atén l'Oficina Comarcal d'Habitatge.

L'any 2019 aquesta oficina han tramitat 328 ajuts i se n'han denegat 78, 60 dels quals per la falta de disponibilitat pressupostària del Ministeri. Però al conjunt de la comarca, comptant els 23 municipis, la xifra ascendeix i les sol·licituds denegades per aquest motiu arriben a 1.271, el que suposa un 26,9% de les presentades.

Des de l’Oficina Comarcal d’Habitatge expliquen que si s’hagués comptat amb el finançament i sense els canvis en els criteris, l’ajut hauria arribat a 229 persones -un 69’8% dels sol·licitants-. L’any 2018 l’ajut va arribar a 226 persones, un 77’9% de les sol·licitants.

A banda de la falta de pressupost del Ministeri, els alcaldes del Vallès Occidental asseguren que els canvis en els criteris de valoració respecte al 2018, que afecten principalment el càlcul dels ingressos de les persones sol·licitants dels ajuts, també ha perjudicat. Així, les persones que no han pogut demostrar ingressos suficients amb el nou procediment, han quedat excloses de la convocatòria per no complir els requisits. En concret, 42 peticions s'han informat desfavorablement, mentre que el 2018 només hi va haver un cas amb aquestes característiques.

Més finançament de l'Agència d'Habitatge de Catalunya

El Consell Comarcal, doncs, ha aprovat l'addenda de pròrroga del conveni amb l'Oficina Comarcal d'Habitatge conscient que el finançament previst pot resultar insuficient per a cobrir les despeses derivades del conveni, atès el nombre d'expedients tramitats per l'Oficina. És per això que, en la moció, s'insta l'Agència d'Habitatge de Catalunya a completar la dotació econòmica que es transfereix al Consell Comarcal per donar compliment a l'encàrrec de gestió.

Segons el conveni, l'Agència d'Habitatge de Catalunya fa un primer pagament fix de 22.500 euros en concepte de serveis bàsics i a compte de l'aportació màxima, que es farà amb un pagament addicional un cop acreditada l'activitat anual de l'Oficina, fins a un import de 30.000 euros. Aquesta quantitat no cobreix la totalitat de les despeses previstes, i el Consell Comarcal ha de suportar el finançament de la diferència, 12.871 euros.