Terrassa segueix en alerta davant la fase més complicada del temporal

Terrassa manté activat el Pla d'Emergència Municipal davant les ventades, calamarsades i neu previstes fins divendres

Paraigües girats, aquest dimarts a la Rambla d'Ègara.
Paraigües girats, aquest dimarts a la Rambla d'Ègara. | Adrià Costa
NacióDigital
21 de gener del 2020
Actualitzat a les 22:34h
La llevantada no s'atura. I alguns dels seus efectes més perjudicials es podrien produir en les properes hores amb una fuetada de tempestes que aniran de sud a nord de tot el territori català. El temporal Glòria acabarà de donar les seves últimes embranzides més intenses aquesta nit, quan s'esperen fortes pluges a tot el litoral català i zona central, amb tempestes i calamarses per la zona de Barcelona. Prop de la capital, a més, hi ha risc de fortes tempestes molt localitzades.
 
A Terrassa, el Pla d'Emergència Municipal segueix activat davant la previsió de les pròximes hores. Fins aquest dimarts al vespre, els Bombers havien efectuat prop de 150 sortides a Terrassa i els municipis propers, sobretot per despreniments de façanes, caigudes d'arbres i retirada d'objectes perillosos. Alguns parcs de la ciutat, com el de Sant Jordi, així com el cementiri han estat clausurats i alguns carrers han patit talls puntuals.

 
 
Aquest dimarts, les ratxes de vent han superat els 90 km/h en diversos punts de la ciutat, com la Rambla o Can Boada, i de cara a les pròximes hores s'espera que segueixi bufant amb força, ara acompanyada de possibles calamarsades.

 
En altres poblacions com Matadepera, els Bombers hi han dut a terme una vintena de sortides, sobretot relacionades amb retirades d'arbres i altres elemenents de les vies del municipi juntament amb la Brigada d'Obres.
 

Un arbre caigut aquest dimarts a Matadepera. Foto: Aj. de Matadepera



Altres punts destacats on plourà amb molta força seran les comarques de Girona i les Terres de l'Ebre. La neu, sumada als aiguats, també seguirà afectant a la Garrotxa i al Ripollès com a punts principals. Fins i tot en els punts on les precipitacions no siguin especialment intenses, els riscos d'inundacions i altres afectacions augmentaran, per l'"acumulació" d'aigua, com ha explicat el conseller d'Interior, Miquel Buch, en compareixença aquest dimarts en un pont de l'Onyar al seu pas per Girona.

La llevantada està afectant pràcticament tota Catalunya. Els efectes del temporal s'han mostrat especialment aquest dimarts, a través de platges devastades, infraestructures en perill, diversos esfondraments, carreteres i vies tallades, zones costaneres molt perjudicades i el Delta de l'Ebre superat per les onades com no s'havia vist des de feia dècades. Les Terres de l'Ebre podrien veure's molt afectades aquesta nit per l'alta probabilitat de fortes pluges, ja que se sumarien a l'onatge que ha afectat com feia molts anys al Delta de l'Ebre. Diversos municipis del sud de Catalunya s'han vist afectats pels aiguats, la mar i el vent.

Les precipitacions es faran extenses a tota Catalunya, sent les més fortes i intenses del que portem de llevantada, mal temps i afectació de la meteorologia. Segons les últimes previsions per a demà, durant la matinada es calmarà la pluja però revifarà amb força al migdia i a la tarda de dimecres.  

La neu serà també una de les protagonistes als Pirineus, amb la previsió que aquest dimecres es podrien arribar a gruixos d'un metre o més. Aquestes previsions es refereixen a la zona oriental de la serralada, tot i que caurà neu a pràcticament totes les muntanyes catalanes.

Alguns models afirmen que el temporal minvarà dijous, però els més cautelosos assenyalen que no serà fins divendres que remeti del tot. Així i tot, a partir de dissabte es preveu que passi però Catalunya un altre front que deixaria altres ruixats. Unes precipitacions que, no obstant, no tindrien res a veure amb el que es veuran entre avui i demà a tot el país.

Dilluns i dimarts de pluja i neu

Aquesta matinada ha plogut amb força a tot el litoral i a les comarques d'interior de Barcelona i Girona. La cota de neu ha baixat fins als 400 metres i aquestes precipitacions s'han convertit en neu al Moianès, el Ripollès, Osona, la Garrotxa i la Terra Alta. El vent continua bufant amb força i segueix sent una de les grans preocupacions.

Encara hi ha moltes carreters amb problemes, algunes on s'ha de posar cadenes, i l'AP-7 està tallada en els dos sentits de la marxa a l'alçada de Figueres (podeu consultar aquí l'estat de la xarxa viària en directe). També cal destacar que un total de 220.000 abonats s'han quedat sense llum aquest matí a les comarques gironines. L'avaria s'han anat arreglant de forma progressiva i ha quedat resolta poc després de les 9.30h, amb algunes afectacions puntuals.