Ciencia i Tecnologia

El mNACTEC incorpora un espectacular rellotge d'aigua a la seva col·lecció

La peça és una donació per part del Banc Sabadell i és obra del físic i artista francès Bernard Gitton

per LaTorre, 17 de gener de 2020 a les 20:00 |
El director del mNACTEC, Jaume Perarnau signa l'acord davant el director regional de Banc de Sabadell, Carles Espinosa. | mNACTEC
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de gener de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) incorpora a les seves col·leccions una clepsidra (o rellotge d’aigua) del físic i artista francès Bernard Gitton, gràcies a una donació de Banc Sabadell. El director del mNACTEC, Jaume Perarnau, i el director regional de Banc de Sabadell, Carles Espinosa, han signat aquesta setmana l’acta de donació de la clepsidra a les instal·lacions del Museu.
 

La clepsidra té una alçada de dos metres i està integrada per una estructura de tubs de vidre que serveix per regular i veure els fluxos de líquid ―en aquest cas, un tipus particular d’oli amb colorant― que marquen les hores i els minuts. Aquestes hores s’assenyalen d’1 a 11, de tal manera que a mitjanit i al migdia la columna d’hores es buida completament.
 

Aquesta clepsidra va ser originalment adquirida per una de les entitats financeres ara absorbides pel Banc Sabadell, a la dècada dels anys 80, en el marc de la commemoració del seu 75è aniversari.
 

El rellotge d'aigua donat pel Banc de Sabadell al mNACTEC Foto: mNACTEC


 
La peça està actualment desmuntada i serà sotmesa a un minuciós procés de muntatge i restauració per part dels tècnics del mNACTEC, amb l’objectiu de posar-la de nou en funcionament i que pugui indicar l’hora a les instal·lacions del Museu.
 
La clepsidra o rellotge d'aigua és un instrument per mesurar el temps basat en els diferents nivells assolits per l’aigua continguda en un recipient en passar a un altre a través d’un petit orifici. Aquests rellotges, usats des de l’antiguitat, reben el seu nom del grec klepsýdra. Les clepsidres, a diferència dels rellotges solars, tenien l’avantatge que es podien fer servir durant la nit.

 

Participació