Les Festes de Sant Sebastià tornen per inundar Matadepera de tradició

La Germandat de Sant Sebastià programa activitats, on la més destacada és la Grimpada de Pins

Redacció
10 de gener del 2020
Plantada del pi a Matadepera.
Plantada del pi a Matadepera. | Ramon Navarro
Aquest cap de setmana es dóna el tret de sortida a les Festes de Sant Sebastià de Matadepera, una cita que s'ha fet un lloc en el programa cultural de la comarca i del país. Entre les activitats programades, que tindran lloc durant tot el mes de gener, hi ha la fira d'artesans i la Grimpada de Pins, tant per a grans com per a petits. 

La Germandat de Sant Sebastià també ha organitzat la marxa amb torxes, el correfoc i la percussió amb encesa de monumentals fogueres per testimoniar la dependència i el valor del foc en èpoques pretèrites. La cultura popular, amb especial protagonisme de les feines del camp, protagonitzen el calendari d'activitats.

Consulta aquí la programació detallada de les Festes de Sant Sebastià 2020.

Durant els dies de les festes també es farà una f
ira de productes artesans o una mostra gastronòmica. El pi és el símbol de les festes. Se n’escull un i es baixa carregat a l’espatlla, per la gent del poble. L’endemà es planta a la Plaça de Cal Baldiró, al centre del poble. També es farà el concurs de Grimpaires per arribar fins dalt del pi. El qui arriba amb menys temps, guanyarà un pernil com a premi.

Un dels actes incorporats recentment al programa de les Festes de Sant Sebastià tindrà lloc aquest dijous 10 de gener a 2/4 de 8 del vespre i a la Parròquia de Sant Joan. Socis de la Germandat de Sant Sebastià  i tots aquells que s'hi vulguin afegir entraran un pi a l’altar major de l’església per tal d’unir els dos símbols principals de les festes: el sant i el pi. Mossèn Joan Artur Boardman beneirà el pi que romandrà en el lloc més destacat durant tots els actes. I tot seguit, l'organista Vicenç Grané interpretarà "La melodia del pi".

Reivindicació feminista

Una de les novetats a l'edició de les festes d'enguany és la crida a les dones a baixar el pi, una tradició que, com moltes, segueix encara lligada als homes. D'aquesta manera, sota el lema "Aquest any les dones baixem el pi!, la iniciativa crida a les dones a sumar-se a la multitud a la seva passada per la Plaça Sant Jordi de Matadepera.

A més, el cartell, amb un suggerrent "I amb la grimpada, t'hi atreviràs?", emplaça a les dones a participar en una de les tradicions més aferrades al municipi, en que principalment hi participen homes.
 

Cartell de la iniciativa. Foto: Veïns de Matadepera