Crisi migratòria i corrupció: Així són Els Pastorets del segle XXI a Vacarisses

L'obra llença un missatge clar d'acollida cap a les persones migrants

Els Pastorets adaptats al segle XXI de Vacarisses.
Els Pastorets adaptats al segle XXI de Vacarisses. | Aj. Vacarisses
Pol Prats Vila
09 de gener del 2020
Una de les tradicions més arrelades a Catalunya durant l'època nadalenca és la representació d'Els Pastorets. Com ja és costum, el Grup de Teatre Jove de Vacarisses ha interpretat Els Pastorets de Josep Maria Folch i Torres, enguany adaptant la clàssica història del Lluquet i el Rovelló a problemes actuals com, per exemple, la crisi de migrants.

L'obra es va representar al Casal de Cultura de Vacarisses i va acollir un total de 510 espectadors en tres sessions. La Directora de l'obra, Teresa Cima, qui fa més de 20 anys que dirigeix Els Pastorets -i moltes altres peces teatrals- a Vacarisses ha explicat que la idea d'adaptar l'obra en l'actualitat va començar amb una pregunta: "Jesús va néixer pobre entre els més pobres. Si Jesús hagués de néixer avui en dia, on naixeria?".

Cima ha afirmat que és a través d'aquest plantejament d'on va néixer l'adaptació de la història i els personatges al segle XXI.

Els pastors, migrants. Els dimonis, empresaris. I els àngels, ONGs

Tot i que la història de Folch i Torres era en essència la mateixa, l'aposta d'actualitzar-la amb problemes actuals no va deixar indiferent a cap de les espectadores. Els pastors, entre ells Sant Josep i la Verge Maria, eren migrants que fugen de les condicions adverses del seu país.
 

Els Pastorets adaptats al segle XXI de Vacarisses. Foto: Aj. Vacarisses


Per altra banda, Satanàs, Llucifer eren empresaris i les fúries infernals pecats i corrupcions actuals. Per últim, els àngels estaven representats per diferents ONGs que vetllaven pels interessos dels migrants.

A través de diferents cançons, algunes del grup català Txarango, la història acompanya els migrants en el seu viatge en barca fins a Barcelona, el seu internament i alliberament en un CIE (Centre d'Internament d'Estrangers), i tot això mentre els empresaris i les ONGs exemplifiquen l'eterna lluita entre el bé i el mal. L'obra es va representar en tres sessions el 26, 28 i 29 de desembre de 2019.