Aquests 13 edificis municipals funcionaran amb energia fotovoltaica el 2020

El projecte contempla la instal·lació de 1.545 panells fotovoltaics i pretén reduir la factura elèctrica anual de Terrassa en 1,72 milions d'euros

L'anterior govern municipal visita la planta generadora d’energia fotovoltaica instal·lada a l’Ajuntament de Terrassa.
L'anterior govern municipal visita la planta generadora d’energia fotovoltaica instal·lada a l’Ajuntament de Terrassa. | Ajuntament de Terrassa
LaTorre
30 de desembre del 2020
Un total de 13 edificis municipals funcionaran mitjançant l'energia fotovoltaica a partir del 2020. D'aquesta manera, el Casal Cívic de Montserrat, Torre-Sana i Vilardell i l'Escola Bisbat d'Ègara (edifici de primària) són les instal·lacions municipals on s'incorporaran plaques fotovoltaiques per l'autoconsum d'energia.

Així doncs, aquests últims se sumaran als edificis que ja en tenen, com són les escoles Ponent, Isaac Peral, Vallès i Ramon y Cajal, a més del Teatre Alegria, les instal·lacions de Funerària Terrassa i la Biblioteca del Districte 4.

A més, abans de Setmana Santa es muntaran noves plaques al poliesportiu municipal de Sant Llorenç i també a l'Escola Municipal de Música - Conservatori de Terrassa. La instal·lació d'aquestes plantes de generació d'energia fotovoltaica forma part del projecte Terrassa Energia Intel·ligent (TEI), que té per objectiu reduir el consum d'emissions de CO2.

El projecte inicial contemplava la instal·lació de 15 plantes, amb una producció prevista de 897 mil kWh/any, que és l'energia elèctrica que consumeixen durant un any 300 habitatges mitjans. Tanmateix, el nombre d'equipaments inicialment previstos s'ha reduït a 13, un cop analitzades totes les cobertes i realitzada la comprovació de què els equipaments propers també se'n poden beneficiar d'aquesta producció d'energia.

Fins a finals d'any s'hauran instal·lat a Terrassa uns 1.190 panells fotovoltaics, dels 1.545 que es col·locaran fins al març de 2020, que és el mes previst perquè finalitzin aquests treballs. A partir de llavors, aquestes instal·lacions ja podran entrar en funcionament.

El canvi normatiu que regula les instal·lacions de fotovoltaiques per l'autoconsum, que va entrar en vigor l'abril de 2019, permet un millor aprofitament de l'energia produïda.

Lluita contra l'emergència climàtica

El projecte TEI és una iniciativa pionera a Catalunya que s'emmarca en l'Estratègia Smart City municipal i actua sobre l'enllumenat públic (substitució de totes les làmpades per tecnologia LED), la millora de l'eficiència energètica en edificis municipals, la generació d'energia renovable per autoconsum dels equipaments i la renovació del parc d'autobusos amb vehicles híbrids.

L'Ajuntament de Terrassa va adjudicar el gener de 2019 el contracte de gestió dels serveis energètics municipals, en el marc del projecte TEI, a l'empresa IMESAPI per tal d'executar un programa d'actuacions que permetran reduir el consum energètic anual en 17 milions de kWh, rebaixant la factura elèctrica anual en 1,72 milions d'euros i reduint l'emissió anual de CO2 en 6.000 Tn.