La Cecot reitera la seva reivindicació d’elaborar pressupostos generals per la via participativa

Elaborar pressupostos generals per la via participativa aconseguiria que la ciutadania s'hi impliqués més i de manera més directa

Antoni Abad, president de la Cecot, en una foto d'arxiu
Antoni Abad, president de la Cecot, en una foto d'arxiu | Cecot
Redacció
18 de desembre del 2019
Després que aquesta setmana s’hagi donat a conèixer l’acord en matèria fiscal que el Govern de la Generalitat i el grup parlamentari d’En Comú Podem, Cecot manifesta que, considerant com a positiu que s’estiguin fent passes per poder tancar uns pressupostos després de tres anys en pròrroga, primer hagués calgut definir les accions de Govern a realitzar, prioritzar-les i concretar la despesa que se’n deriva per, finalment, acordar com aconseguir els ingressos per executar aquestes accions.

"Com a empresaris ens costa entendre la seqüència d’aquest procés que pacta primer un increment d’impostos quan encara no s’ha definit un pressupost, ni quin nivell de despesa hi haurà", ha argumentat el president de la Cecot, Antoni Abad.

Segons explica Cecot, anunciar que s’incrementaran tipus impositius tindrà un impacte directe sobre l’activitat productiva, que fa temps denuncia una pressió fiscal molt alta i per sobre de la de comunitats autònomes com la de Madrid, Aragó o València. És per això que la patronal demana al Govern les condicions necessàries per poder competir d'igual a igual amb comunitats com Madrid, és a dir, que no hi hagi ni impost de patrimoni ni impost de successions. "Amb els extra tipus impositius i tributaris que tenim a Catalunya estem afavorint que Madrid sigui el paradís fiscal d'España i d'Europa", diu Abad.

Des del seu punt de vista, si es vol continuar impulsant i consolidant l’activitat productiva a Catalunya, "necessitem reduir les càrregues fiscals sobre unes persones i unes activitats que comencen a estar al límit, en determinats casos", anticipa Abad, "si es vol obtenir una major recaptació, també es pot aconseguir per la via d’incentivar i incrementar l’activitat econòmica o la lluita contra l’economia no declarada. És més, per justícia i equitat, des de la Cecot volem un pla per reconduir i reduir aquesta economia no declarada, que suposa un 25% d’activitat, i transformar-la en una font addicional de recursos públics".

Amb tot, la Cecot considera necessari tenir en compte la pèrdua de competitivitat que es pot donar a curt i mig termini en el teixit productiu i reitera que no es pot exigir més esforç fiscal a totes les persones censades, permetent que un 25% de l'activitat no estigui subjecte a tributació.

Més motius que mai per elaborar uns pressupostos per la via participativa

Més enllà d’una primera valoració sobre un anunci fet pel Govern, la Cecot reitera la seva reivindicació d’elaborar pressupostos generals per la via participativa, ja que així s'aconseguiria que la ciutadania s'impliqués més i de manera més directa en la reflexió de necessitats, identificació de les demandes i la priorització dels pressupostos per atendre aquestes demandes, a més d'aprendre a fer el seguiment de l'execució del pressupost.

Des de la Cecot es considera que la participació activa dels agents socials i, la dels representants empresarials que és la que ostenta l’entitat, en els debats pressupostaris enriquirien el propi debat amb aportacions i propostes que incidirien en l’eficiència dels pressupostos i una redistribució més justa.

"La negociació en marxa de Govern i partits catalans amb el Gobierno de España, volem que inclogui més recursos pel finançament de Catalunya i dels catalans. Si fan falta 500 M€ al pressupost anual català, hi ha una motxilla de tants milers de milions d'euros d'incompliments de tots tipus que, enlloc de detreure'ls dels ciutadans catalans, que ens arribin els diners que són nostres", diu Abad, que recorda que "encara quedaria pendent reduir el dèficit fiscal català com a font de més finançament".

"Tenim propostes a fer de cara als pressupostos i com actor econòmic voldríem participar activament en el debat, contrastant mesures i prioritzant l’eficiència en els futurs acords", conclou Abad, "és important que la ciutadania pugui participar del debat si volem definir estratègies a futur".