investigació

La UPC contribueix a crear el nou perfil professional tècnic per al sector tèxtil a Europa

Es preveu que es pugui implementar un curs pilot amb els nous continguts durant el curs 2020-2021

Mònica Ardanuy i José Antonio Tornero, professors de la UPC | UPC Terrassa
per La Torre del Palau, 18 de desembre de 2019 a les 09:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de desembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Dos professors de la UPC a Terrassa han contribuït a actualitzar el contingut acadèmic de la formació professional i les competències tècniques que necessita el sector tèxtil a Europa. Aquest nou perfil professional, així com els nous continguts curriculars, són el resultat d'una anàlisi que s'ha realitzat a més de 100 empreses i 50 instituts de formació.

Un equip d'investigadors de l'Institut d'Investigació Tèxtil i Cooperació Industrial de Terrassa (INTEXTER) de la Universitat Politècnica de Catalunya Barcelona Tech (UPC) han treballat com actualitzar el perfil tècnic professional que el sector tèxtil necessita a Europa, en el marc del projecte Skills4Smart TCFL Industries 2030, un projecte finançat amb quatre milions d'euros pel programa Erasmus Plus, que compta amb la participació de 22 entitats de nou països europeus.


Aquest projecte té com a objectiu millorar la modernització i la competitivitat dels sectors del tèxtil, la confecció, la pell i el calçat a la Unió Europea, un repte que passa per actualitzar l’oferta formativa i els continguts curriculars, a més de fer atractiva la percepció de la carrera professional al sector tèxtil per atraure nou talent i crear un perfil professional adequat a la realitat tecnològica i empresarial del segle XXI.

La Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC) a Terrassa és una de les 22 institucions i centres europeus de l'àmbit tèxtil que hi participen, amb d'altres de Bèlgica, Bulgària, França, Espanya, Itàlia, Portugal i Romania.


Concretament, hi participen Mònica Ardanuy, professora del grau en Enginyeria de Tecnologia i Disseny Tèxtil de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) i investigadora de l’Institut d’Investigació Tèxtil i Cooperació Industrial de Terrassa (INTEXTER), i José Antonio Tornero, promotor d’R+D d’aquest mateix institut de recerca.

Un nou perfil professional adaptat a les necessitats del teixit empresarial europeu


Per tal de detectar quina formació i competències tècniques i transversals necessiten els professionals per aconseguir competir en el mercat global, s’ha realitzat una anàlisi exhaustiva a més de cent empreses tèxtils, dels sectors de la confecció, la pell i el calçat, 20 d'elles catalanes, i a 50 centres de formació.

El resultat d'aquest treball dona llum a un nou perfil professional que ha de poder desenvolupar habilitats transversals comunes a tots els sectors industrials i que ha d'estar format en cinc àmbits tecnològics concrets: el màrqueting digital, el disseny en 3D, coneixements en supply chain (control de la cadena de subministrament), sostenibilitat i Indústria 4.0 (automatització de processos industrials i fabricació intel·ligent).

A més, el treball d'Ardanuy i Tornero en aquest projecte contempla una proposta de nous continguts curriculars per als nous centres d'ensenyament especialitzats en l'àmbit de la confecció, la producció tèxtil, la pell i el calçat, que vagin en consonància amb les necessitats de les empreses europees.

La proposta de renovar aquests continguts se centra, sobretot, en el coneixement de les noves tecnologies digitals, el màrqueting, la producció i la manufactura, els processos industrials, la robòtica i l’automàtica industrial, la qualitat i la gestió de la sostenibilitat; així com en les habilitats transversals, com el lideratge, el treball en equip, el coneixement d’idiomes, la comunicació interpersonal, així com la capacitat d’adaptació i d’assumir responsabilitat.

El pas següent: l'adaptació efectiva dels plans d'estudis

Tornero i Ardanuy inicien la segona etapa del projecte, que es desenvoluparà durant els dos propers anys, i consistirà en informar i debatre els resultats del seu treball amb les associacions empresarials més representatives del sector, com ara Texfor, AEI o AMTEX. A més, ho compartiran amb les patronals generalistes CECOT, CEPYME, PIMEC i les Cambres de Comerç.

Després, informaran els centres de formació professional i les institucions educatives sobre el nou perfil tècnic per tal que puguin adaptar de manera efectiva els seus plans d'estudis, amb la previsió d'implementar un curs pilot amb els nous continguts durant el curs 2020-2021.

Segons explica José Antonio Tornero, "el sector tèxtil és ampli i molt divers, per això establir un perfil únic de tècnic professional és molt agosarat. Gràcies a la informació que ens han facilitat les empreses, hem pogut dissenyar un tipus de professional versàtil, generalista i preparat per donar resposta ràpidament a les necessitats particulars de cada companyia, amb les seves especificitats".

Mònica Ardanuy, per la seva banda, assegura que "el perfil professional obtingut deixa enrere el desfasament que patien les empreses del sector tèxtil entre la nova realitat industrial, tecnològica i de mercat amb uns recursos humans que encara treballaven amb habilitats del segle XX", i assenyala, en aquest sentit, que "el projecte suposa encarrilar la indústria tèxtil europea cap un futur més competitiu i obrir una porta a noves oportunitats laborals i d’ocupació".

 

Participació