Terrassa acull una rèplica a escala real de l'estació espacial soviètica Mir

La peça forma part de l'exposició "Una MIRada a l'espai. Cine i astronàutica", que es podrà visitar les pròximes setmanes al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya de Terrassa (mNACTEC)

Interior de la rèplica a mida real del mòdul base del MIR.
Interior de la rèplica a mida real del mòdul base del MIR. | Marc Solé
11 de desembre del 2019
Actualitzat el 12 de desembre a les 10:18h
L'exposició "Una MIRada a l'espai. Cinema i astronàutica" obre les seves portes la tarda d'aquest dimecres al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya de Terrassa. L'exposició que presenta peces úniques i material audiovisual cedit per l'Estació Espacial Europea, té intenció de relacionar ciència i cinema amb especial atenció a les missions de l'estació orbital soviètica Mir durant els seus 15 anys de vida a l'espai (1986-2001).

L'acte de presentació ha tingut lloc aquest matí, i ha estat encapçalat per Jaume Perarnau, director del mNACTEC, Esther Font, responsable d'Exposicions del mNACTEC i Miriam Boadella, de MEDIAPRO Exhibitions, que ha cedit material per a la mostra.
Perarnau ha assegurat que en aquesta exposició "es lliga cinema, industrialització i la descoberta de l'espai", de manera que es pot veure "la carrera espacial des de l'òptica de la gran pantalla". A més, ha anunciat que "els visitants podran visitar i entrar a l'estació espacial".
 

Interior de la rèplica a mida real del mòdul base del MIR. Foto: Marc Solé



Amb aquesta última frase, el director del mNACTEC feia referència a la gran protagonista de la mostra: una rèplica exacta a escala real de tres mòduls del Mir, creada pel Grup MEDIAPRO per al rodatge de la pel·lícula Sergio & Serguéi (2018) i que "aportarà una experiència única" a l'espectador. Quant a aquesta maqueta, Boadella ha celebrat que el mNACTEC "és un lloc perfecte per donar continuïtat a una peça única", per afegir que permet saber "com és la vida d'un astronauta a l'espai".
 

Esther Font, responsable d'Exposicions del mNACTEC, explicant els detalls de la rèplica del Mir. Foto: Marc Solé


En concret, la maqueta escenifica "de manera molt fidel", segons Boadella, tres dels 9 mòduls de què constava l'estació Mir: el mòdul base (espais comuns, dormitori, cinta d'exercici, ordinadors...), el mòdul Krystal, que servia de laboratori, i un zona d'emmagatzematge. A més, la maqueta és immersiva, de manera que els visitants podran accedir-hi i interactuar amb els diferents racons.

L'exposició ocupa una superfície total de 250 metres quadrats repartits en diferents espais, sempre presentant la temàtica d'una manera molt gràfica. Per això, la mostra inclou recursos com espectaculars imatges, infografies, plànols o vídeos explicatius, a més de la citada maqueta.

 

 
L'exposició consta de quatre àmbits: "Explorar l'univers i l'espai. L'última frontera", "Gràcies a l'astronàutica", que repassa els materials impulsats per a l'ús espacial i s'han acabat aplicat a la vida quotidiana, "L'espai: futur de la humanitat", que presenta les missions espacials actuals i futures i "L'astronàutica i l'espai a la gran pantalla".

Aquest últim apartat consta d'un recull de 12 populars pel·lícules i sagues que han tractat l'espai i la carrera espacial, com Star Trek,2001:Una Odissea de l'Espai o Le Voyage dans la Lune,  estrenada el 1902 i reconegut com el primer film a tractar el tema, 67 anys abans que s'arribés a la Lluna.