25 persones amb paràlisi cerebral protagonitzaran Els Pastorets més inclusius de Terrassa

El Centre de Paràlisi Cerebral de la Fundació Prodis organitza un any més l'espectacle, el qual asseguren "és únic a Catalunya"

Actors i actrius dels Pastorets de Prodis.
Actors i actrius dels Pastorets de Prodis. | Cedida
10 de desembre del 2019
Actualitzat a les 17:58h
El Teatre Principal de Terrassa serà l'escenari d'una representació dels tradicionals "Pastorets" molt especial: serà protagonitzada per les 25 persones ateses al Centre de Paràlisi Cerebral que Prodis (Prodiscapacitats Fundació Privada Terrassa) té a la ciutat.

L'entitat va començar a representar aquesta obra fa més de 20 anys, i després d'un llarg període de 8 anys sense pujar a l'escenari per representar-la, expliquen, pel 25è aniversari del Centre de Paràlisi Cerebral, el 2015, "es va recuperar aquesta magnífica tradició", tal com explica a LaTorre Àngels Carreres, directora tècnica del Centre de Paràl·lisi Cerebral de Prodis.

Segons expliquen fonts de l'entitat, "pujar a l'escenari i representar una obra de teatre és una eina d'apoderament molt potent per a aquestes persones". A més, diuen, "ajuda a donar visibilitat i a demostrar de tot el que és capaç d'aconseguir aquest col·lectiu de persones amb el Suport i l'ajuda adequats. El guió, decorats, muntatge i el material audiovisual han estat pensats i creats per persones amb paràlisi cerebral.
 

Actors i actrius dels Pastorets de Prodis. Foto: Cedida



Carreres comenta que l'actuació en aquesta obra "serveix per reforçar l'autoestima" dels actors, els quals "esperen amb moltes ganes" any rere any el dia de la representació. A més, assegura que "no tenen constància de la celebració d'uns Pastorets semblants a Catalunya", els quals ha descrit com "una obra molt única i molt pròpia". L'obra està representada per 25 persones d'entre 21 i 70 anys, totes elles amb paràlisi cerebral i en cadira de rodes.

Quant als diàlegs, Carreres ha anunciat que "tota l'obra està presentada amb gravacions", moltes d'elles fetes per altres usuaris de l'entitat sense problemes de comunicació. Tot i així, assegura que els actors tenen unes capacitats comunicatives úniques, ja que "amb gestos subtils com mirades o somriures, expressen moltíssims sentiments".

Les entrades per veure uns Pastorets "únics a Catalunya", com anuncien des de Prodis, tenen un preu de 5 euros, i a partir de la tercera, de 3 euros. Poden ser adquirides a les instal·lacions de la Fundació: o bé a la Plaça del Tint, 6 o al carrer Pau Marçal, 136 de Terrassa.