VÍDEO El malson d’una família de Viladecavalls: «Tenim una cantonada de la casa penjant a causa de les riuades»

La família Gonzalez Castro demana des de fa més d'un any la construcció d'un mur de contenció per la Riera del Gaià, que els ha fet cedir prop de quatre metres de terreny i una part dels fonaments de la casa

Una part del pati de la casa es troba penjant per falta de fonaments.
Una part del pati de la casa es troba penjant per falta de fonaments. | Familia Gonzáalez Castro
05 de desembre del 2019
Actualitzat el 30 de gener del 2020 a les 22:22h

Una família de Sant Miquel de Gonteres, urbanització pertanyent a Viladecavalls, viu amb l'ai al cor des de fa més d'un més i mig pels desperfectes que la riera ha causat al seu terreny. Ja fa un any, la riera de Gaià, que passa a pocs metres de la finca, es va menjar una part del terreny, però l'alerta va arribar el 23 d'octubre d'aquest any: durant els forts aiguats, la riera va assolir unes dimensions que van fer cedir prop de quatre metres del seu terreny i es van emportar una barrera de protecció. I les pluges d'aquests dies tampoc els han deixat estar tranquils.

A més, a causa de l'esfondrament de gran part de la finca, una part de l'habitatge va quedar penjant: una cantonada del pati va perdre part dels fonaments i això fa patir als propietaris de l'habitatge, que en declaracions a LaTorre parlen sense pèls a la llengua: "cada cop que plou, veiem la desgràcia més a prop".

Des que la riera va fer un primer avís fa un any, la família González Castro, propietària de la casa, va demanar a l'Ajuntament de Viladecavalls que s'hi construís un mur de contenció per evitar el descontrol que experimenta la riera cada cop que plou. El 25 d'octubre, tècnics de l'Ajuntament van revisar i estudiar la zona, però fins avui no han rebut cap resposta oficial.
 
Segons explica la propietària, l'Ajuntament "no els deixa viure a la casa". Per això, els van desallotjar i els van pagar 18 nits d'hotel. Ara, el consistori de Viladecavalls s'ha compromès a pagar-los la fiança, les gestions prèvies i la meitat del lloguer d'un pis. Els afectats, expliquen, han avançat 3.000 euros i de moment no han vist cap compensació econòmica. En quant al retorn d'aquests diners, es mostren "escèptics".

Els propietaris de la casa afirmen haver avisat repetidament i amb insistència del perill que té la situació, i és per això que "no entenen" perquè l'Administració no respon. Per això asseguren que "si hi ha voluntat d'arreglar-ho, el problema té una solució ràpida". Tanmateix, avisen que "el temps és or" i si no actuen "tenen molta por de perdre la casa".

La família Gonzalez Castro ha explicat que han posat la problemàtica en mans d'una advocada i tot i que avisen que "de moment" creuen que la solució passa per la via del diàleg, es tracta "d'una situació d'emergència" que necessita una actuació urgent. Per això, un mes i mig després de l'ensurt, demanen a l'Ajuntament de Viladecavalls la construcció d'un mur fiable per evitar que la pluja consumi la tragèdia.
 

La proximitat de la riera fa patir als propietaris, que ja han vist com se'ls esfrondrava una gran part del seu terreny. Foto: Familia Gonzalez Castro

Arxivat a