Rubí, entre els pocs ajuntaments que promouen la mobilitat elèctrica compartida

Divendres es va celebrar una trobada entre els Ajuntaments de Rubí, Santa Perpètua de Mogoda, Castellbisbal i Torelló per compartir experiències sobre la qüestió

Els participants a la trobada sobre mobilitat elèctrica a Santa Perpètua
Els participants a la trobada sobre mobilitat elèctrica a Santa Perpètua | Ajuntament de Santa Perpètua
Redacció
04 de desembre del 2019
El passat 29 de novembre, tècnics municipals dels ajuntaments de Santa Perpètua de Mogoda, Castellbisbal, Rubí i del Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura, en representació de Torelló; i la cooperativa Som Mobilitat es van reunir al Centre de Recursos del Vehicle Elèctric (CREVE) de Santa Perpètua, amb l'objectiu de compartir experiències sobre la mobilitat elèctrica compartida.

La primera trobada va servir per posar en comú els diferents projectes municipals, i a partir d'aquí els participants van acordar mantenir el contacte i trobar-se novament en els propers mesos per poder estendre a d'altres municipis aquesta experiència, així com fer difusió de les oportunitats i avantatges de la mobilitat elèctrica compartida.

Eddy Roca, responsable del Servei de Carsharing de Som Mobilitat, va recordar que les iniciatives municipals que ara estan en una fase embrionària, en deu anys es veuran com a pioneres, però va lamentar que fossin pocs els ajuntaments que participin en experiències de mobilitat elèctrica compartida i no s'estigui treballant i potencial aquest model a nivell general. "Estem sols i cal fer molta pedagogia", va dir.

Roca també va presentar als assistents la Guia del Vehicle Elèctric Compartit, una publicació que recull tots els dubtes i preocupacions que poden sorgir a les persones usuàries abans d'utilitzar el servei, i que reflecteix la divulgació que cal realitzar per donar a conèixer el model, ja que "encara hi ha molta desinformació".

El balanç del primer any de programa de mobilitat elèctrica compartida, positiu

El balanç del primer any del programa al municipi amfitrió de la trobada, segons va explicar el director de l'Àrea de Presidència i Serveis Generals de l'Ajuntament de Santa Perpètua, Eduard Jiménez, ha estat positiu, i per això el consistori ampliarà el programa per un any més. L'Ajuntament va adquirir 1.715 hores, a disposició de la ciutadania i les persones que treballen a l'Ajuntament en paquets de quinze hores d'ús gratuït de conducció. Doncs bé, en el primer any, el vehicle ha donat servei a 64 persones, s’han realitzat 289 reserves i 10.971,8 quilòmetres, amb un total de 1.275 hores; aconseguint un estalvi de 197,2 tones de CO2.

Pel què fa a Castellbisbal, la tècnica de Medi Ambient Bibiana Catalán va explicar que el vehicle conveniat amb Som Mobilitat s'ha centrat en donar servei a tot el personal tècnic dels serveis territorials del municipi, fent servir 639,09 hores de les 1.715 que també havia contractat l'Ajuntament. Catalán va comentar que encara no han exhaurit la totalitat d’hores i va reconèixer que cal fer perdre la por a la ciutadania envers el vehicle elèctric. La tècnica va manifestar que el servei es mantindrà l’any vinent i que es preveu ampliar-lo a la ciutadania.

Els programes de Rubí i Torelló son similars. Els tècnics van explicar que el seu programa consisteix en oferir vals de cinc hores a la ciutadania, que es distribueixen entre els comerços de la ciutat.

Pel que fa a Torelló, el programa va començar el mes de maig de 2019 amb un total de 1.400 hores a disposició del personal tècnic municipal i de la ciutadania a través del cupons. En el primer trimestre, els resultats són molt positius, amb una seixantena de persones que ja han fet ús del vehicle, segons va explicar el tècnic de Medi Ambient del Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura, Pere Rifà.

Rubí, pionera en oferir aquest programa

Rubí va ser la primera ciutat que va iniciar el programa de mobilitat elèctrica compartida, amb una bossa de 3.600 hores per un període de 3 anys. La tècnica de Mobilitat Sostenible del servei Rubí Brilla de l'Ajuntament de Rubí, Clara Gaya, va detallar que s'ha fet un ús de 3.050 hores, 1405 provinents dels vals que es reparteixen als comerços i 1.645 de pagament a través dels socis de Som Mobilitat.