«La Trama»: inclusió entre plats i tasses

La primera cafeteria de Terrassa amb treballadors discapacitats intel·lectuals ha quedat inaugurada aquest matí al Mercat de la Independència

Les instal·lacions de La Trama al Mercat de la Independència.
Les instal·lacions de La Trama al Mercat de la Independència. | Marc Solé
Marc Solé
03 de desembre del 2019
Actualitzat el 08 de setembre del 2020 a les 11:14h
El Mercat de la Independència de Terrassa s'ha vestit de gala aquest migdia per acollir la inauguració oficial d'un nou establiment. Es tracta de La Trama, l'única cafeteria de la ciutat amb treballadors discapacitats, impulsada per la Fundació Prodis (Prodiscapacitats Fundació Privada Terrassenca). La inauguració ha tingut lloc el Dia Internacional de la Persona amb Discapacitat, que se celebra cada any el 3 de desembre.

A l'acte d'inauguració hi han acudit una cinquantena de persones, entre les quals s'hi trobava l'alcalde, Jordi Ballart, acompanyat d'alguns regidors, i representants de tots els grups del consistori municipal, a més de diversos membres de Prodis.

El batlle, que més tard ha visitat les instal·lacions, ha destacat el paper del local com a "cafeteria inclusiva" tot afirmant que es tracta del primer establiment d'aquestes característiques però esperant "que no sigui l'últim". A més, ha afegit que "obre importants oportunitats laborals".
 

L'alcalde de Terrassa s'ha fotografiat amb alguns dels treballadors de La Trama. Foto: Marc Solé



Per la seva banda, Maice Balsells, presidenta de Prodis, ha assegurat que "avui és un dia molt important" ja que La Trama "genera ocupació" i és un gran exemple per a demostrar "les capacitats" de les persones amb alguna discapacitat intel·lectual. A més, ha recordat que tota la vaixella està conformada per peces úniques decorades per usuaris de Prodis.

El nom de "La Trama", ha explicat Balsells, és una picada d'ullet a Terrassa i la seva historia, però també a la filosofia de Prodis: per una part vol recordar el passat de Terrassa, marcat pel predomini de la indústria tèxtil, però també que "els permet teixir".

Tal i com ha explicat a LaTorre la Marta, responsable de La Trama, l'establiment compta amb un equip de 12 persones amb discapacitat intel·lectual que prèviament han estat formades en un curs d'ajudant de cambrer. Preguntada per les dificultats amb què es poden trobar els treballadors, ha afirmat que "tenen menys tolerància a l'estrès" i que "no pot haver-hi cap pas improvisat, ha de ser tot ordenat".

 
En Cristian i en David, treballadors de la cafeteria, han assegurat que es troben "molt contents" davant la que consideren "una gran oportunitat". A més, han destacat que tot i que hi ha "molta feina", "s'ho passen molt bé perquè treballen com un equip".

El local va obrir les seves portes el 12 de novembre, però fins avui havia estat en període de pràctiques: els clients pagaven amb el mètode de la taquilla inversa i els treballadors duien una xapa amb la "L" de principiant, lletra que també apareixia en un gran cartell situat a la barra. A partir d'avui, la cafeteria obra al públic amb uns preus estipulats i un bagatge de tres setmanes amb la intenció de donar el millor dels serveis als clients i la millor de les inclusions als seus treballadors.