Parc natural

Taula rodona per decidir el futur del Parc Natural de Sant Llorenç

Els ajuntaments de Terrassa, Matadepera, Viladecavalls, Vacarisses i Castellar s'han reunit sota la proposta d'ampliar l'espai natural

per LaTorre , 3 de desembre de 2019 a les 09:00 |
Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac | Cuina Vallès
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de desembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Terrassa, Matadepera, Viladecavalls, Vacarisses i Castellar del Vallès es van reunir dijous 21 de novembre amb l'objectiu d'ampliar el Parc Natural de Sant Llorenç. La proposta pretén augmentar l'àmbit de protecció del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac en els seus termes municipals perquè, actualment, tenen espais naturals d'un gran valor paisatgístic i ecològic que no pertanyen al Parc.

Es tracten de zones agrícoles i forestals no urbanitzables, algunes de les quals tenen, a més, una regulació específica que determina que són espais a protegir d'una manera especial. La seva incorporació al Parc Natural permetria augmentar i consolidar el nivell de protecció d'aquests espais i afavoriria que, alhora, fossin beneficiaris dels programes de gestió, vigilància, prevenció d'incendis i senyalització que la Diputació de Barcelona, com a organisme gestor del Parc, té establerts. Els cinc ajuntaments instaran a la Diputació i a la Generalitat per començar els tràmits necessaris.

 
 


Un pla nascut l'any 1974


El primer pla especial d’aquest espai natural va ser aprovat l’any 1972 i, amb les posteriors modificacions de la Diputació de Barcelona dels anys 1982 i 1998, es va configurar l’actual àrea protegida. L’objectiu de l’actual Pla Especial és establir un règim de protecció i conservació del medi físic, el paisatge, els sistemes naturals i la diversitat biològica del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt, que sigui compatible amb l’aprofitament sostenible dels seus recursos i l’activitat dels seus habitants. També contempla l’ordenació de l’ús públic, el foment del coneixement i el respecte al medi ambient. 

Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l'Obac

El Parc Natural està situat a la serralada prelitoral i pertany, actualment, als termes municipals de tres comarques (Vallès Occidental, Bages i Moianès) com són Castellar del Vallès, Matadepera, Monistrol de Calders, Mura, el Pont de Vilomara i Rocafort, Rellinars, Granera, Sant Llorenç Savall, Sant Vicenç de Castellet, Talamanca, Terrassa i Vacarisses.
 

 

Participació