Sant cugat

Polèmica a Sant Cugat pel tribut metropolità

Els propietaris d'habitatges han de pagar aquest nou impost per l'entrada de la ciutat a la primera corona de l'Àrea Metropolitana de Barcelona

per La torre del Palau , Sant Cugat, 29 de novembre de 2019 a les 10:22 |
Interior de l'estació dels FGC a Sant Cugat. | Ajuntament de Sant Cugat
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de novembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquests dies els ciutadans dels 18 municipis que han passat a formar part de la primera corona de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) estan rebent les notificacions del tribut metropolità que hauran de pagar per beneficiar-se, entre d'altres, de pagar 1 zona per anar a Barcelona. A Sant Cugat aquest fet ha portat cua i fins i tot la petició per part del principal grup de l'oposició, Junts per Sant Cugat, de la dimissió del regidor d'Hisenda, Pere Soler, per "mentir" sobre les negociacions amb l'AMB per rebaixar l'import del tribut metropolità.

L'exalcaldessa Carmela Fortuny ha denunciat que Soler (PSC) "ha enganyat a tothom" assegurant en reiterades ocasions que gràcies a una "negociació política" havia aconseguit rebaixar de 6,9 a 4,2 milions d'euros el tribut, un extrem que aquest dimarts va negar el vicepresident de l'AMB, Antoni Balmón, durant la celebració del consell metropolità. "Tothom es pot equivocar, però això ha estat un acte deliberat que ha de tenir conseqüències", ha afegit Fortuny interpel·lant a l'alcaldessa del municipi Mireia Ingla.


Per la seva banda, l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, ha assegurat que "van ser els serveis tècnics de Sant Cugat amb el govern convergent, que van aportar un càlcul que diferia de l'estimació del que havia fet l'AMB". El full de càlcul tècnic establia la recaptació en uns 4,2 milions i no amb els 6,9 que s'havien calculat des de l'Àrea Metropolitana. Ingla ho ha dit en una entrevista al programa "Els Matins" de TV3. "Sant Cugat no ha tingut un tracte de favor, ni molt menys", ha insistit.

L'actual alcaldessa també ha reiterat sobre la falta d'informació pel que fa als beneficis que tindrà el nou tribut metropolità. "Els diferents alcaldes creiem que probablement no s'ha fet la campanya informativa que calia" i ha demanat a l'AMB que es faci ara.


De fet, davant les diferències de càlcul, l’equip de govern anterior va decidir presentar un contenciós que, finalment, mai va arribar a presentar. Només va fer l’anunci al jutjat on es demanava una suspensió cautelar que, en aquest cas, no va ser estimada pel jutge.

Què és el tribut metropolità?

El Consell Metropolità va aprovar l’any 2018 la tarifa plana del transport públic als 18 municipis de la segona corona metropolitana i, en conseqüència, es va posar en marxa el pagament del nou tribut metropolità. L’AMB és l’administració que el cobra íntegrament i qui gira un rebut als ciutadans i per tant, no té relació amb l’Ajuntament ni tampoc amb l’impost municipal de l’IBI.

El tribut només el paguen les famílies que siguin propietaris d’un bé immoble, ja que el tribut es calcula a partir del valor cadastral d’aquests béns. El període per abonar aquest tribut està obert fins al 16 de desembre. El pagament és anual i es pot fer a través de les entitats bancàries o al portal de l’AMB del tribut metropolità amb una targeta de crèdit.

 

 

Participació