El Vallès Occidental registra cinc denúncies diàries per violència de gènere

Terrassa és la ciutat de la comarca amb més denúncies registrades

Minut de silenci a l'Ajuntament pel crim masclista de Terrassa
Minut de silenci a l'Ajuntament pel crim masclista de Terrassa | Anna Mira
NacióSabadell
25 de novembre del 2019
Actualitzat a les 10:21h
Cada dia hi ha cinc denúncies per violència de gènere al Vallès. Així ho ha dit el president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez, després que l'entitat supramunicipal hagi publicat unes dades estadístiques judicials. De fet, és la primera vegada que ho fa en una feina elaborada per l’Observatori comarcal i que serà de publicació anual a partir d'ara, agafant com a font l’Observatorio contra la Violencia Doméstica y de Género del Consejo General del Poder Judicial (CGPJ).

Terrassa, la ciutat amb més denúncies registrades

Fins el segon trimestre del 2019 el nombre de denúncies ha arribat a 1.016, una xifra molt similar al mateix període de l'any anterior. El 2018 es van registrar 2.181 delictes als jutjats de violència masclista del Vallès, 241 més que durant el 2017, cosa que suposa un increment del 12,4%. Dels partits judicials de la comarca, Terrassa és el que presenta una ràtio més elevada, amb 52, i l’única per sobre de la comarca, seguit pel de Cerdanyola del Vallès, amb 42, Sabadell, amb 41 i Rubí, 37.

Durant el 2018 es van incoar 442 ordres de protecció, un 8,5% menys que durant el 2017. D'aquestes, el 60,4% van ser denegades. Un fet que ha destacat Giménez, "estem demanant valentia a les dones per denunciar i a la vegada no som capaços d’establir mecanismes de protecció. No podem quedar impassibles davant aquesta realitat”.

22 assassinats en 11 anys

Des de 2008 i fins al tercer trimestre d'enguany, 22 dones han estat assassinades al Vallès, a mans de les seves parelles o exparelles. Cal tenir en compte que les xifres oficials proporcionades pel CGPJ no comptabilitzen altres tipus de feminicidis, com ara el dones sense relació amb l’agressor o amb una relació efímera, ja que la Llei estatal només contempla la violència de gènere en l’àmbit de les relacions de parella o exparella.

Només a Terrassa en aquest any 2019 hi ha hagut dos casos d'assassinats masclistes. El de Mònica Borràs el passat mes de juny i el de l'Eva, un mes després, a finals de juliol.