Ciència i Tecnologia

L'Ajuntament i la UPC col·laboren per millorar l'accesibilitat de l'espai públic terrassenc

Més de 100 estudiants participaran a la "Mapathon", en què recorreran els carrers de la zona de la Universitat mediant un sistema de geolocalització per valorar-ne l'accessibilitat de l'espai públic

per LaTorre , Redacció, 20 de novembre de 2019 a les 11:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de novembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Més de 100 estudiants de la UPC de Terrassa participen avui a partir de les 12h a la primera "Mapathon" que es realitza a Terrassa. En aquesta acivitat, els participants es distribuiran en grups de cinc persones que recorreran a peu, durant tres hores, els carrers de la zona universitària de Terrassa, amb un sistema de geolocalització que duran als seus telèfons mòbils i realitzaran una valoració conjunta del grau d'accessibilitat de l'espai públic.

Gràcies a un software desenvolupat per la UPC, els participants podran marcar en un mapa on line els punts crítics que impedeixen l'accessibilitat a les persones amb capacitats diverses als carrers de la zona i ho compartiran a la xarxa social Twitter. Fruit d'aquest treball de camp s'obtindrà informació sobre punt crítics que complementarà la que ja disposa l'Ajuntament sobre el grau d'accessibilitat dels carrers de Vallparadís-Universitat.


En el cas de l'accessibilitat, Núria Tomàs, directora de la Centre Universitari de la Visió (CUV) de la UPC, i una de les impulsores d'aquesta 'Mapathon', considera que la iniciativa "a més de ser molt innovadora i singular, ens mostra del que és capaç la tecnologia quan la posem al servei de les persones d'una manera tan concreta i per a una finalitat tant necessària. I és que a partir d'ara, l'Ajuntament compta amb la solidaritat dels universitaris de la ciutat i d'una eina amb la qual millorar de manera efectiva la qualitat de vida de les persones amb capacitats diferents".

La tinenta d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, explica que "des de l'Ajuntament fa molts anys que treballem de la mà de les entitats de persones amb capacitats diverses per avançar cap a una Terrassa per a totes les persones, sempre sota el paraigües del Pacte Terrassa per l'Accessibilitat Universal. interiors de les universitats i garantir-los plena autonomia personal".


Per part seva, Jordi Dueso, membre de la Comissió d'accessibilitat del Pacte Terrassa per l'accessibilitat universal i membre de l'associació 'Prou Barreres' afirma que "les persones que hem de fer de servir mitjans diferents dels habituals per traslladar-nos per la ciutat som les primeres interessades en iniciatives com aquesta sobretot perquè els participants puguin adonar-se de les dificultats que ens trobem en els nostres recorreguts diaris. Aquest treball transversal entre estudiantat, persones usuàries, responsables polítics i personal tècnic és imprescindible per avançar cap a una ciutat inclusiva i accessible».

Edicions prèvies a Barcelona

Les 'Mapathons d'inclusió' són fruit del projecte OnVaGIS, una iniciativa col•laborativa dels equips de gestió de la UPC per tal d'utilitzar els Sistemes d'Informació Geogràfica (GIS), per resoldre reptes d'inclusió i accessibilitat dels campus de la UPC.

La 'Mapathon' de Terrassa té lloc després de dues proves pilot en espais urbans a la ciutat de Barcelona (una al districte de les Corts i una altra al Campus Nord de la UPC), en les quals han participat més de 150 persones (durant un màxim de tres hores i en equips de mínim 5 persones), s'ha comprovat la validesa i la utilitat de les mapathons per detectar punts crítics des del punt de vista de l'accessibilitat en els quals, un cop coneguts, s'han implementat actuacions que han significat millores per a les persones usuàries.

 

Participació