Neix a Terrassa una entitat que vetllarà pels sensesostre de la ciutat

La Taula de Sensellarisme de Terrassa és formada per una desde d'entitats i institucions i definirà objectius, dissenyarà estratègies i coordinarà accions per fer front al fenòmen a la ciutat

Un sensesostre dormint als carrers de Barcelona.
Un sensesostre dormint als carrers de Barcelona. | Albert Alcaide
LaTorre
20 de novembre del 2019
L'Ajuntament, entitats del tercer sector i agents sanitaris constituiran el proper dilluns, 25 de novembre, la Taula de Sensellarisme de Terrassa, un òrgan que definirà objectius, dissenyarà estratègies i coordinarà accions per fer front al sensellarisme a la ciutat.

Al Projecte hi participaran el consistori municipal, AIDE, Associació Alba, ACAU, Prohabitatge, Càritas, Creu Roja, Fundació Busquets, Consorci Sanitari de Terrassa i Mútua de Terrassa. Aquestes institucions i entitats també formaran part de la jornada sobre sensellarisme, que tindrà lloc al Centre Cívic President Macià durant el mateix dia de fundació de la Taula.

La jornada, que coincideix amb el Dia Mundial de les Persones Sense Llar, estarà dedicada al Tractament Assertiu Comunitari, una metodologia que utilitza el model housing first,
que situa l'habitatge com a primera a fase del procés d'atenció i acompanyament a
les persones que es troben en situació de sensellarisme, per després atendre altres necessitats. L'objectiu de la jornada és aprofundir, conèixer, debatre i valorar l'aplicació d'aquesta metodologia a Terrassa, adreçada al col·lectiu sense llar més fràgil, però que també pot inspirar i orientar l'atenció a d'altres col·lectius d'alta complexitat.

Els ponents seran el responsable dels Programes Housing First i Primer la Llar de Sant Joan de Déu Serveis Socials, Eduard Rafel; i la psiquiatra i coordinadora de l'Equip de Salut Mental Sense Sostre del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Yolanda Osorio. Fins ara s'han inscrit a la jornada prop de 90 professionals de les entitats i serveis representats a la Taula.

La creació de la Taula del sensellarisme és fruit del treball de la Comissió de Treball del Sensellarisme a Terrassa (CTST), formada a finals de 2016 per diferents serveis municipals, sanitaris i entitats del tercer sector que treballen en l'atenció i l'acompanyament de les persones que es troben en aquesta situació a la ciutat.

Des d'aleshores, diversos grups de treball han contribuït a recopilar informació sobre el
fenomen, tant pel que fa a persones afectades, com també a recursos, serveis i lògiques d'atenció i acompanyament, informació que serà fonamental en la implementació de mesures a partir d'ara. Mentrestant, el 2017 la Generalitat aprovava l'elaboració de l'Estratègia Integral per a l'Abordatge del Sensellarisme a Catalunya per establir metodologies comunes i definir recursos a cada territori.

Aquesta iniciativa es va concretar en la creació d'una xarxa de municipis, de la qual Terrassa en forma part. La creació de la Taula, una de les primeres de Catalunya, suposa un nou pas endavant per fer front al sensellarisme a la ciutat.