Així és la guia d’acollida per a persones nouvingudes a Terrassa

La publicació està editada en quatre idiomes

La regidora de Ciutadania, Teresa Ciurana, lliurant les guies per a persones nouvingudes.
La regidora de Ciutadania, Teresa Ciurana, lliurant les guies per a persones nouvingudes. | Aj. Terrassa
Redacció
15 de novembre del 2019
L’Ajuntament de Terrassa, a través del servei de Ciutadania, ha editat la Guia d’acollida de Terrassa, una publicació que recull informació pràctica i útil sobre els principals recursos d’acollida per a persones que han arribat recentment a la ciutat i que necessiten informar-se sobre gestions bàsiques i sobre el funcionament de l’Administració.

La publicació va dirigida especialment a persones estrangeres, per facilitar-los l’arribada a la ciutat, tenint en compte les situacions que es poden trobar amb el canvi de context social i cultural entre la societat d’origen i la d’acollida. Els diferents capítols d’aquesta guia se centren en els serveis i recursos públics de què disposen les persones nouvingudes, tant municipals com d’altres administracions; així com informació pràctica per poder fer els tràmits més comuns (empadronament, obtenció de la targeta sanitària, etc).

La guia l'ha dissenyat Khouriya el Gharbi, una dissenyadora terrassenca d’origen marroquí que, quan va arribar a la ciutat, també va fer el curs de primera acollida. La publicació s’ha editat en quatre versions diferents, totes bilingües: català/castellà, català/anglès, català/àrab i català/francès.

La publicació de la guia s’emmarca en el projecte de creació d’un mapa de recursos d’estrangeria a la ciutat, que forma part d’un acord de Ple per afavorir els processos d’acollida, inclusió i garantia de drets de les persones migrades residents a Terrassa. En breu també es podrà consultar la informació de la guia al mapa de recursos de la pàgina web del Servei de Ciutadania.

Formació a les persones nouvingudes

Aquesta publicació vindrà a reforçar les diferents accions i recursos del servei de primera acollida, com ara la formació de persones nouvingudes. Aquest servei imparteix des de fa més d’una dècada una de les formacions gratuïtes que la ciutat ofereix a les persones nouvingudes, concretament el mòdul de coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic (Servei de Ciutadania).

Més de 300 persones fan cada any aquest mòdul i, generalment, fan també cursos elementals de català oferts pel Consorci de Normalització Lingüística, i sobre el mercat laboral, a càrrec del Servei d’Ocupació de Catalunya. Precisament, el disseny de la guia d’acollida ha anat a càrrec de Houriya Sió, una dissenyadora terrassenca d’origen marroquí que, quan va arribar a la ciutat, també va fer el curs de primera acollida