història

Òmnium Terrassa impulsa el cicle de conferències «Les constitucions catalanes»

Es faran els dimecres 13, 20 i 27 de novembre a les 19.30h a l'Aula Magna del Centre Cultural de Terrassa

per LaTorre, 13 de novembre de 2019 a les 09:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de novembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Òmnium Cultural Terrassa impulsa un nou cicle de conferències sobre la història de Catalunya. El cicle d'enguany tracta les constitucions catalanes i el sistema legislatiu a les èpoques medieval i moderna, és a dir entre el període del naixement de la formació nacional catalana i la supressió de les lleis pròpies arran de la guerra de Successió.

El cicle consta de tres conferències, que tindran lloc els dimecres 13, 20 i 27 de novembre a les 19.30h a l'Aula Magna del Centre Cultural de Terrassa i es complementa amb l'exposició "L'intent d'anorrear un poble, 1714-1725" que s'ha desenvolupat amb èxit a l'Arxiu Històric.


El cicle de conferències i l'exposició són fruit de la col·laboració entre Òmnium Terrassa, el Centre d'Estudis Històrics de Terrassa, l'Arxiu Històric Comarcal de Terrassa i el Memorial 1714.

Dimecres 13 de novembre: Josep M. Salrach, catedràtic emèrit de la Universitat Pompeu Fabra i un dels principals medievalistes catalans, inaugurarà el cicle amb la conferència "El dret i la justícia a la Catalunya comtal: del Llibre Jutge als Usatges (segles IX-XII)".


Dimecres 20 de novembre: La conferència se centrarà en la història medieval de la ciutat de la qual el ponent, Vicenç Ruiz (vicepresident de l'Associació d'Arxivers), n'és un acreditat especialista: "D'homines a universitas: la constitució d'una comunitat política. Terrassa 1180-1322".

Dimecres 27 de novembre: Es clourà el cicle amb la conferència "Els patriotes catalans, els autèntics constitucionalistes: la defensa del Dret a la Catalunya moderna (segle XV-XVIII)" de Josep Capdeferro, professor a la UPF, historiador del Dret i especialista en el Tribunal de Contrafaccions, una institució poc coneguda que funcionava de manera pionera a Europa com a tribunal constitucional.

 

Participació