Òmnium Terrassa impulsa el cicle de conferències «Les constitucions catalanes»

Es faran els dimecres 13, 20 i 27 de novembre a les 19.30h a l'Aula Magna del Centre Cultural de Terrassa

LaTorre
13 de novembre del 2019
Òmnium Cultural Terrassa impulsa un nou cicle de conferències sobre la història de Catalunya. El cicle d'enguany tracta les constitucions catalanes i el sistema legislatiu a les èpoques medieval i moderna, és a dir entre el període del naixement de la formació nacional catalana i la supressió de les lleis pròpies arran de la guerra de Successió.

El cicle consta de tres conferències, que tindran lloc els dimecres 13, 20 i 27 de novembre a les 19.30h a l'Aula Magna del Centre Cultural de Terrassa i es complementa amb l'exposició "L'intent d'anorrear un poble, 1714-1725" que s'ha desenvolupat amb èxit a l'Arxiu Històric.

El cicle de conferències i l'exposició són fruit de la col·laboració entre Òmnium Terrassa, el Centre d'Estudis Històrics de Terrassa, l'Arxiu Històric Comarcal de Terrassa i el Memorial 1714.

Dimecres 13 de novembre: Josep M. Salrach, catedràtic emèrit de la Universitat Pompeu Fabra i un dels principals medievalistes catalans, inaugurarà el cicle amb la conferència "El dret i la justícia a la Catalunya comtal: del Llibre Jutge als Usatges (segles IX-XII)".

Dimecres 20 de novembre: La conferència se centrarà en la història medieval de la ciutat de la qual el ponent, Vicenç Ruiz (vicepresident de l'Associació d'Arxivers), n'és un acreditat especialista: "D'homines a universitas: la constitució d'una comunitat política. Terrassa 1180-1322".

Dimecres 27 de novembre: Es clourà el cicle amb la conferència "Els patriotes catalans, els autèntics constitucionalistes: la defensa del Dret a la Catalunya moderna (segle XV-XVIII)" de Josep Capdeferro, professor a la UPF, historiador del Dret i especialista en el Tribunal de Contrafaccions, una institució poc coneguda que funcionava de manera pionera a Europa com a tribunal constitucional.