ERC es reivindica com la «tomba política» de Ciutadans a Terrassa

Els republicans han fet el seu míting final a la ciutat vallesana on han carregat contra un govern del PSOE que és "pitjor que el de Mariano Rajoy"

Gabriel Rufián, al míting final de Terrassa
Gabriel Rufián, al míting final de Terrassa | Marc Puig
Anna Mira / Sara González
08 de novembre del 2019
Actualitzat a les 21:01h
Tornar a guanyar les eleccions espanyoles a Catalunya. Tornar a superar el PSC com ja ho van fer el 28-A. Però ara, també veuen possible passar per davant d'un Ciutadans en caiguda lliure. ERC esgota les últimes hores de la campanya per esgarrapar vots de cara a les eleccions del diumenge. Es reivindiquen com el vot útil per garantir una victòria de l'independentisme -és l'únic que té oportunitat de fer-ho-, però també per impulsar una sortida dialogada al conflicte.

El coordinador general d'ERC i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha reclamat des del míting final de Terrassa el vot que pot ser la "tomba política del nacionalisme espanyol" que representa Ciutadans. "Què bonic seria guanyar-los!", ha exclamat el candidat Gabriel Rufián.

Junqueras, "irregularment" exclòs

Aragonès ha reivindicat que els republicans són capaços de fer-ho malgrat que Oriol Junqueras ha estat "irregularment" exclòs de les llistes del 10-N. Ho ha dit després que la Junta Electoral Central hagi tombat el recurs d'ERC en què demanava que Junqueras fos elegible perquè el Suprem ha ajornat la pena d'inhabilitació fins que el tribunal de Luxemburg resolgui sobre la immunitat de Junqueras.

Marta Rovira: "No es pot perdre ni un sol vot"

En aquestes darreres hores per passar el rasclet, també la secretària general del partit, Marta Rovira, ha intervingut per primera vegada a la campanya amb un missatge de veu en el qual ha demanat que es convenci "fins a l'últim vot independentista" perquè voti ERC. "No es pot perdre ni un sol vot", ha subratllat, tot afegint que cal aconseguir via urnes allò que l'Estat "vol guanyar a través de la repressió".
 
Tant Aragonès com el president del Parlament, Roger Torrent, ha lamentat la deriva d'un PSOE a qui acusen d'exercir de "portaveu" de la dreta. Torrent ha dit que fins i tot el govern del PSOE és "pitjor" que el de Mariano Rajoy a nivell de repressió exercida. "Són còmplices i corresponsables de la deriva autoritària de l'Estat", ha etzibat.
 
Els republicans han mantingut la seva intenció de no entrar en el cos a cos amb Junts per Catalunya fins al final de la campanya. Només Rufián a l'inici del seu discurs de cloenda hi ha fet una velada referència. De fet, quasi imperceptible. "Tots parlen d'ERC, nosaltres parlem de Catalunya", ha dit. Poc més enllà del seu ja clàssic: "Desitgem tota la sort a l'espai convergent".
 
El líder republicà a Terrassa, Isaac Albert, ha volgut tenir un record per l'Erik, deixat en llibertat amb càrrecs aquest dijous després d'haver estat empresonat pels aldarulls de la vaga general del 18-O. El de Terrassa ha dit que "l’Erik ha estat segrestat dos dies per la justícia espanyola". I en relació als comicis de diumenge ha assegurat que "guanyarem a les urnes davant d’un estat que no ens reconeix en la seva diversitat però que se’ns fa present i visible constantment amb la repressió".