Querella contra els policies que van detenir el menor de Sant Cugat a Via Laietana el 18-O

Detalla que va ser humiliat tant a comissaria com durant el trasllat al calabós de la Ciutat de la Justícia

L'atenció als mitjans, a la plaça Octavià de Sant Cugat
L'atenció als mitjans, a la plaça Octavià de Sant Cugat | Anna Mira
Albert Hernàndez / Anna Mira / Marc Solé
05 de novembre del 2019
Actualitzat a les 18:40h

Alerta Solidària presentarà aquest dimarts una querella contra, com a mínim, vuit agents de la policia espanyola que el passat 18 d’octubre, en el marc de la vaga general, van detenir el Guillem, un menor, veí de Sant Cugat del Vallès, que estava assegut a la Via Laietana. El portaveu de l’organització, Xavier Pellicer, ha precisat que els acusaran de “maltractaments i delictes contra la integritat”, en definitiva, ha rematat “pel tracte que va rebre”.
 
Tal com ha explicat, el menor està en llibertat vigilada amb mesures cautelars com ara que no es pot acostar a 200 metres de la Prefectura de Via Laietana i acusar per desordres públics i atemptat a l’autoritat. Tot i així, ha indicat que han recorregut aquesta mesura i no ha descartat que es pugui identificar més efectius policials, ja que “les imatges parlen per si mateixes” i aniran “fins a les últimes conseqüències jurídiques”.  
 
Pellicer ha recordat que en les últimes setmanes s’ha detingut 210 persones i 24 han anat a la presó, de les quals una és a Madrid i dues en un centre d’internament especial, així com sis en llibertat. Ha qualificat l’actuació policial de “sistemàtica i premeditada” contra els manifestants, per això ha demanat que es “depurin responsabilitats” i ha apuntat cap al conseller d’Interior, Miquel Buch, i “els responsables polítics” d’aquests cossos.
 

El grup de suport del Guillem Foto: Anna Mira


24 hores detingut
 
Una amiga de la família ha llegit el relat de les 24 hores de la detenció del Guillem per esclarir “rumors i falsedats”, ha començat l’escrit del menor. Ha detallat que estava guardant una paquet de kleenex a la motxilla i de cop, “tot va ser molt ràpid”. Ha assenyalat que “recordo cops i ràbia”, a més, ha afegit, “entre insults se’m van emportar” cap a comissaria, acompanyat de “d’unes quantes bufetades al cap i al clatell”.
 
Ha detallat que ja a dependències policials “em van humiliar, posant-me de genolls i envoltant-me”. En el trajecte amb la furgoneta fins als calabossos de la Ciutat de la Justícia “vaig anar assegut a terra, sense poder estirar les cames”. Ha acabat que va anar al CAP més proper, “en tot moment emmanillat”, i li van donar de menjar “unes tristes galetes i un suc”, mentre que a un altre company “un entrepà, perquè era d’una ideologia diferent”.