El pressupost de Terrassa pel 2020 incrementarà un 5%, arribant als 257 milions d'euros

Els propietaris amb més de dos habitatges buits durant dos anys, a banda de l'habitual, tindran un recàrrec del 50% de l'IBI

Jordi Ballart, Núria Marín i Isaac Albert a la roda de premsa de pressupostos i ordenances del 2020.
Jordi Ballart, Núria Marín i Isaac Albert a la roda de premsa de pressupostos i ordenances del 2020. | Aj. Terrassa
29 d'octubre del 2019
Actualitzat el 30 d'octubre a les 10:56h
Aquest dimecres al matí se celebra el ple extraordinari d'ordenances i pressupostos de Terrassa per decidir les xifres d'ingressos i despeses pel pròxim 2020. El nou govern de la ciutat, liderat per Tot per Terrassa i ERC-Mes, ja té a punt l'avantprojecte que presentarà i que destaca per un augment en el pressupost i també per l'increment d'alguns impostos. Així, el pressupost consolidat de la ciutat -que inclou la despesa corrent, les inversions i també les societats dependents- creix un 5,2% i se situarà als 257,03 milions d'euros.

Inversions centrades en la neteja i l'atenció a les persones

Tot i la previsió de majors recursos de 20,1 milions d'euros, es mantenen les limitacions de la Llei d'Estabilitat Pressupostària i la Participació en els Ingressos de l'Estat, dades que no es coneixeran fins que no s'aprovin els Pressupostos Generals de l'Estat. D'aquesta manera, a efectes pràctics, el pressupost que es podrà destinar a inversions són 9 milions d'euros.

Una partida de 5,86 milions d'euros aniran destinats al manteniment de l'espai públic, medi natural i mobilitat. El Pla Local d'Habitatge rebrà una dotació de 300.000 euros mentre que el manteniment i la millora d'equipaments tindran un pressupost d'1,18 milions. Per la seva banda, s'han destinat 1,66 milions d'euros a projectes d'innovació i tecnològics.

Pel que fa als projectes i les actuacions prioritàries cal destacar l'1,8 milions per millorar la neteja i la gestió de residus de la ciutat; els 3,1 milions per a polítiques socials i d'atenció a les
persones vulnerables; 1,3 milions en educació; 2 milions al suport i foment de la cultura i l'esport; 2,9 milions en el manteniment i millora de l'espai públic; 310.000 euros per a la promoció econòmica i ocupació; i 547.000 euros per a la implantació del Pla de Mobilitat i altres accions de millora de la mobilitat i del transport públic.

Increment del 50% de l'IBI als que tinguin a partir de dos pisos buits

Pel que fa al document d'ordenances fiscals pel pròxim any, la proposta que s'aprovarà al ple d'aquest dimecres contempla l'increment del 5% de l'impost de béns immobles (IBI) i de la taxa de residus. L'augment del 2% s'aplicarà a l'Impost d'Activitat Econòmica (IAE), la plusvàlua, les taxes i els preus públics, tret dels serveis d'educació i serveis socials. L'ICIO, s'actualitza el mòdul bàsic de la liquidació provisional a l'aprovat pel Col·legi d'Arquitectes per al 2019.

En canvi, la taxa de guals, es congela. Així, segons el govern "la pressió fiscal a Terrassa es manté en nivells moderats i la ciutat continua per sota de la mitjana catalana". Està previst que l'import estimat d'augment d'ingressos per al 2020 sigui de prop de quatre milions d'euros.

Una de les mesures innovadores és la sanció, mitjançant impostos, per als propietaris de pisos buits. Així, s'aprovarà un nou recàrrec del 50% en l'IBI a immobles d'ús residencial desocupats durant més de 2 anys, que es liquidarà a 31 de desembre de cada any. El govern ha anunciat que la desocupació es comprovarà a partir de les dades de consum d'aigua i el recàrrec només s'aplicarà quan la propietat tingui un mínim de dos habitatges buits, a banda del residencial.

Bonificacions dels impostos

D'una banda, l'Ajuntament bonificarà alguns impostos relacionats amb el medi ambient. De manera que es pot arribar al 50% de bonificacions de l'IBI, l'ICIO i l'IAE per implantació de sistemes de generació elèctrica mitjançant renovables per fer-les més efectives. També s'aprovarà una nova bonificació en l'ICIO per obres noves o reformes en qualsevol mena d'edificació que incorporin punts de recàrrega elèctrica en totes les seves places d'aparcament.

Es preveu una nova exempció total o parcial en el pagament de determinades taxes o preus quan motius d'emergència declarada o excepcionalitat així ho aconsellin. En zona blava, nova exempció temporal en el pagament en zones de reserva escolar, en horaris d'entrada i sortida de les escoles. Pel que fa al servei d'abastament d'aigua, s'amplia els supòsits en què es pot aplicar la tarifa social, i se n'apuja el % d'aplicació.