VÍDEO Investigadors de la UPC Terrassa capten per primera vegada una descàrrega elèctrica gegant

Es tracta d'un treball d'experts de la UPC, del Campus de Terrassa

NacióSabadell
29 d'octubre del 2019
Actualitzat el 30 d'octubre a les 17:33h
La seqüència dels jets gegants
La seqüència dels jets gegants | UPC Terrassa

Investigadors del Grup de Recerca de Llamps de la Universitat Politècnica de Catalunya - Barcelona Tech (UPC), del Campus de Terrassa, amb la col·laboració de la Universitat de Duke (Estats Units), han fotografiat per primera vegada el precís instant en què es formen els jets gegants, que són les descàrregues elèctriques més grans que existeixen.

Un fenomen que s'acostuma a produir en l'alta atmosfera, per sobre de les tempestes intenses i només es pot observar de nit. Tenen un color blavós a la part inferior i la superior és ramificada i amb tonalitat rogenca. La imatge caçada està recollida a partir dels 40 quilòmetres d'alçada i experimenta un salt continu fins arribar a la ionosfera -90 quilòmetres d'altitud-.
 
La captura ha tingut lloc a la costa nord de Colòmbia, després que l'equip hagi estat treballat des del 2008 per aconseguir aquesta imatge; l'estiu de 2017 va emprar un sistema portàtil de càmeres ràpides, que operava a 900 imatges per segon, a prop de la ciutat de Santa Marta i el 2018 va fer una segona campanya a Barranquilla i Cartagena d'Índies, on es va treballar amb un sistema d'altíssima velocitat , 5.000 imatges per segon.

En aquests dos anys d'observació es van registrar 12 jets gegants en sis nits diferents i la imatge aconseguida s'ha pres a 200 microsegons.

Els responsables han destacat que es tracta d'una "fita important", ja que permetrà resoldre els misteris que hi ha al voltant de les fenòmens elèctrics a l'atmosfera i l'acoblament entre capes atmosfèriques, un camp científic "molt incipient". El treball ha estat publicat a la revista Nature