Actuació d'urgència al Portal de Sant Roc per evitar el seu esfondrament

Durant uns dies els autobusos es desviaran de la Rambla d'Ègara

Obres al portal de Sant Roc per garantir la seguretat.
Obres al portal de Sant Roc per garantir la seguretat. | Anna Mira
25 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 14:40h
Els operaris de la brigada municipal de Terrassa ja treballen a la cruïlla entre el Portal de Sant Roc i la Rambla d'Ègara per modificar el traçat per on passaran els autobusos. Un últim informe de l'UPC ha fet saltar totes les alarmes al govern de la ciutat que està actuant d'urgència per garantir la seguretat de les persones. Així ho ha explicat la tinenta d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, després del ple municipal en una roda de premsa, també d'urgència.

La situació del Portal de Sant Roc i el seu pàrquing és pitjor del que se sabia. El passat 22 d'octubre l'Ajuntament de Terrassa va rebre un últim informe de l'UPC on s'especifica que la zona del pàrquing que limita amb la Rambla està molt malmès. Per això, l'ajuntament ha decidit evitar el pas de vehicles per aquella zona. Per fer-ho, avui mateix han començat els treballs per modificar una mica el traçat en forma de curva i evitar així que aquesta part suporti pes.

Està previst desviar els autobusos a partir d'aquest dissabte i durant uns dies, pel carrer Arquímedes, com s'acostuma a fer en diverses ocasions. Quan les obres per modificar el recorregut en aquest tram i que consisteix, a eliminar algun pal de semàfor i també de l'enllumenat públic, els autobusos tornarien a circular per la rambla però incorporant aquesta petita corba per evitar passar per la coberta del pàrquing.

Missatge de tranquil·litat als comerços i vianants

No obstant això, el govern de la ciutat ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat als comerciants i també als vianants que poden seguir passant amb seguretat pel Portal de Sant Roc. "Si tinguéssim un mínim dubte de seguretat, hauríem tancat totalment el pas", ha dit Melgares qui s'ha compromès a treballar amb rapidesa per "poder gaudir del Nadal amb normalitat".

Amb tot, Melgares i tècnics de l'Ajuntament han explicat que segons la normativa la superfície hauria de poder aguantar fins a 4 kw/m2 i a dia d'avui només aguanta 1,7 kw/m2. És per això que les actuacions s'han qualificat d'urgents i immediates. I també és per aquest mateix motiu que s'han produït diversos canvis de sentit de carrers i s'ha restringit la circulació a la zona, explica el govern de Ballart.

Apuntalament total del pàrquing

Una segona actuació que es farà també en els pròxims dies, és la de la cruïlla entre el mateix Portal de Sant Roc i el carrer de Cisterna on també hi ha un problema en l'estructura. En aquest cas, els treballs s'iniciaran en els pròxims dies i consistiran en reparacions a la superfície.
 

Obres al portal de Sant Roc per garantir la seguretat. Foto: Anna Mira


Actualment l'ajuntament està a l'espera de rebre un nou informe de l'UPC i també una segona valoració d'altres experts per saber quines actuacions s'hauran de fer i a quin cost s'enfronten. En aquest sentit, es treballarà en paral·lel per apuntalar encara més l'interior del pàrquing. Actualment ja hi ha 197 puntals que garanteixen la seguretat de l'estructura però no són suficients i caldrà posar-ne més.

El futur del Portal de Sant Roc està incert

Tot i que aquest tram de Terrassa quedarà definitivament tancat als vehicles i no tornarà a ser un pàrquing, no se sap quins usos es donaran a aquest espai en un futur. De fet, en el ple municipal d'aquest divendres, els tres grups de l'oposició havien presentat una proposta per fer un concurs d'idees a través de la participació ciutadana i decidir el seu futur.

No obstant això, la proposta ha estat rebutjada per l'equip de govern que defensa que "no és el moment de decidir què s'hi farà" i que ara cal treballar per la seguretat. No obstant això, el govern terrassenc emplaça als grups de l'oposició a tenir aquest debat que troben encertat, més endavant quan s'hagi garantit la seguretat de l'espai.

L'acord amb l'empresa concessionària canviarà

Cal recordar que el mes de desembre passat, a través d'un primer informe de l'UPC es va decidir tancar el pas de vehicles per la zona. Més endavant, es va tancar parcialment el pàrquing fins el passat 9 de setembre que el tancament va ser definitiu. Aleshores el govern terrassenc va pactar un preacord amb l'empresa concessionària a través del qual l'Ajuntament es feia responsable únic del Portal de Sant Roc.

Però amb l'últim informe de seguretat, l'Ajuntament ha fet marxa enrere amb l'acord que s'havia d'aprovar al ple d'aquest mes d'octubre a l'espera de conèixer les actuacions i els costos que tindran per tal d'arribar a un nou conveni amb la concessionària.
 

Obres al portal de Sant Roc per garantir la seguretat. Foto: Anna Mira