Vacarisses sancionarà amb impostos aquells que tinguin habitatges buits

També es bonificarà aquells que instal·lin sistemes per a l’aprofitament tèrmic de l’energia solar per a l’autoconsum

Ple extraordinari d'ordenances de Vacarisses.
Ple extraordinari d'ordenances de Vacarisses. | Cedida
LaTorre
21 d'octubre del 2019
L’Ajuntament de Vacarisses ja té aprovades les ordenances fiscals pel pròxim 2020. En un ple extraordinari el municipi vallesà ha tirat endavant propostes en benefici de les energies renovables i sancions pels qui tenen pisos buits.

En concret, les novetats se centren en l’Impost sobre Béns Immobles (IBI). D’una banda, s’incorpora un recàrrec de fins al 50% sobre aquells habitatges desocupats amb caràcter permanent, és a dir, durant almenys dos anys. Tal com ha explicat la regidora d’Habitatge,
Paola Moral, es tracta d’una mesura “pensada per a grans tenidors i entitats bancàries”.

De l’altra, s’introdueix una bonificació de fins al 50% per als habitatges que instal·lin sistemes per a l’aprofitament tèrmic de l’energia solar per a l’autoconsum. Una altra bonificació que s’estableix és sobre l’Impost de vehicles de tracció mecànica. En aquest cas, qui adquireixi un vehicle elèctric podrà beneficiar-se d’una reducció de fins al 75% durant 5 anys i de fins al 50% si és híbrid.

Increment d'impostos

En canvi, altres taxes s’apugen. En el cas del subministrament d’aigua, l’increment va del 4% al 18%, segons el tram, de manera que paga més qui més aigua consumeix. Així, al tram més baix, que inclou la majoria de la població, li correspon un augment de 0,40 euros l’any.

Pel que fa a la taxa per la prestació del servei de gestió de residus municipals, s’incrementa un 0,4%, equivalent a la pujada de l’IPC.

Les ordenances fiscals de 2020 han quedat aprovades amb els vots favorables de l’equip de govern, VxV i PSC. El regidor de VxV, Pedro Serna, ha considerat que “aquestes ordenances tenen molt a veure amb el funcionament de l’ajuntament” i la socialista Concepción Miranda les ha titllat de “raonables, ja que Vacarisses sempre s’ha caracteritzat per una baixa pressió fiscal”.

Excepte Cs, que no ha assistit al ple, la resta de partits a l’oposició s’han abstingut per dissentir en la pujada d’algunes taxes. Tant des d’UIPV com des de MV, s’han mostrat en contra de l’increment del subministrament d’aigua en els dos primers trams perquè “es perjudiquen les famílies més vulnerables” i per tractar-se d’un “bé bàsic”.

En aquest sentit, l’alcalde de Vacarisses, Antoni Masana, ha volgut remarcar el paper clau dels Serveis Socials en el cas de les famílies que no poden pagar la taxa d’aigua i que els trams tenen en compte el nombre de membres de cada llar. A més, s’ha referit al dèficit de l’Ajuntament pel subministrament d’aigua, d’uns 330.000 euros, que, si no s’apugés la
taxa, “s’haurien de traure d’altres regidories”.

Quant a l’augment de la taxa d’escombraries, Josep Maria Gibert, d’UIPV, ha afirmat: “Venim de la imposició del 'Porta a Porta' i, tot i que els resultats són bons, la població ja ha de fer un esforç molt gran”. Per la seva banda, Clara Fuster, de MV, entén que “el nou sistema de recollida s’ha de premiar i no penalitzar”.

Per a l’alcalde de Vacarisses, però, “l’objectiu d’incrementar les taxes municipals no és penalitzar, sinó intentar equilibrar els números”. Masana ha avançat, a més, que el retorn econòmic pels bons percentatges de reciclatge que ha suposat el Porta a Porta no cobrirà el total de la despesa de la seva gestió.