VÍDEOS Josep Rull i Lluís Puig se sumen a la Marxa per la Llibertat a Terrassa

Unes 10.000 persones han enfilat l'últim tram fins a Sant Quirze del Vallès on passaran la nit

Marxa per la Llibertat a Terrassa.
Marxa per la Llibertat a Terrassa. | Anna Mira
17 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 21:39h
Milers de persones han seguit aquest dijous les Marxes per la Llibertat per Catalunya. La columna que va sortir de Berga ha fet nit a Manresa i aquest matí han caminat fins a Vacarisses. Allà s'ha fet el dinar a La Fàbrica, al mig del poble. Taules llargues parades per les 6.000 persones que aproximadament han arribat al municipi vallesà. Botifarra i pa amb tomàquet per agafar les forces necessàries i seguir el camí fins a Sant Quirze del Vallès.
 
Quan passaven pocs minuts de les tres de la tarda, la marxa ha enfilat la carretera C-58 direcció Terrassa. Ha estat a Vacarisses quan força gent que venia amb tren, majoritàriament de la capital vallesana, s'han sumat a la marxa. Excursionistes, famílies, grups d'amics, petits, joves, grans i més grans, no han volgut desaprofitar l'oportunitat de sumar-se a la iniciativa de l'ANC i Òmnium Cultural.
   
És el cas del Lluís, un pare de família de Barcelona que han iniciat la marxa a Castellbell i el Vilar on han deixat el cotxe. Sense perdre el pas, explica que ha vingut amb la seva dona i els tres fills d'entre onze i quinze anys. "És la millor manera de reivindicar-nos: ens agrada caminar, coneixem el país i ens manifestem alhora", ha explicat.
 
En la mateixa línia, dues amigues de Terrassa han anat amb tren fins a Vacarisses on han iniciat la marxa fins a Sant Quirze amb la intenció d'anar demà a Barcelona. En el camí, els punts d'avituallament d'aigua han ajudat a seguir amb el pas decidit de la marxa que no s'ha aturat en cap moment fins a Terrassa.
 
Consignes de "llibertat presos polítics" o "els carrers seran sempre nostres" han acompanyat els milers de persones durant la marxa. En els trams on s'ha tallat el trànsit i també quan els vehicles circulaven s'han pogut sentir opinions de tota mena. Bona part dels conductors que han hagut d'aturar els seus vehicles per deixar pas a la marxa, han aplaudit, tocat el clàxon i donant mostres de suport als marxaires, tot i que alguns també els han criticat i fins i tot han fet sonar l'himne espanyol en els seus vehicles per mostrar la seva disconformitat.

 
Un dels moments més emotius ha estat l'arribada a Terrassa. Centenars de persones s'han aplegat als diferents ponts que passen per sobre de la carretera animant als que arribaven i disposats a unir-se a la Marxa. Allà, han aparegut els capgrossos de Lluís Puig, a l'exili, i Josep Rull, condemnat a 10 anys i sis mesos de presó, acompanyats per la dona de Rull, Meritxell Lluís.

Tots tres de Terrassa han cantat conjuntament Els Segadors amb els presents que han fet un mos de coca i aigua i han seguit la Marxa. Ha estat aleshores quan la columna ha aplegat unes 10.000 persones que han enfilat l'autopista C-58 fins a Sant Quirze del Vallès on han arribat cap a les vuit del vespre.
   
Un cordó policial dels Mossos d'Esquadra ha separat un petit grup d'unionistes que s'han aplegat a la zona on arribava la Marxa amb banderes espanyoles.
 
Últim tram fins a Barcelona

Per aquells qui vulguin sumar-se a l'últim tram de la Marxa aquest divendres 18 d'octubre, s'ha organitzat una columna des de l'Hotel Don Candido de Terrassa fins a Sant Quirze. La sortida es farà a les 7 h del matí i està previst arribar sobre quarts de nou a Sant Quirze des d'on se sumaran a la Marxa per arribar a Barcelona.

Igualment, des de Sabadell també s'ha convocat a les 8.15 h davant de l'edifici de correus (carrer Boccaccio 70) per unir-se a la Marxa fins a Barcelona.

Aquest dimecres, el president del Govern, Quim Torra, va participar en la mobilització i va donar tot el "suport" a totes les manifestacions favorables al dret a l'autodeterminació, sempre que siguin de caràcter "cívic i pacífic".

Les Marxes per la Llibertat són una acció inèdita consistent en cinc columnes de 100 quilòmetres. Des d'on surten? Quines són les etapes? Quina és la sisena columna? Cal fer tot el recorregut? Aquestes i altres preguntes, a la guia de NacióDigital: