Les rieres i la neteja, entre les prioritats del nou programa govern a Terrassa

Tot per Terrassa i ERC-MES presenten un programa de govern amb 10 objectius i 178 eixos d'actuació

El govern de Terrassa ha presentat el programa de govern.
El govern de Terrassa ha presentat el programa de govern. | Aj. Terrassa
09 d'octubre del 2019
El govern de Terrassa -format per Tot per Terrassa i ERC-MES- ha presentat el programa de govern pels pròxims quatre anys. Quan fa poc més de 100 dies que el nou govern de Ballart va arribar a l'Ajuntament i després de l'acord amb els republicans, ara els dos partits han treballat conjuntament en un document que descriuen com un "autèntic manual de canvi" a la ciutat.

Gairebé dues-centes pàgines de document recullen un total de 178 eixos d'actuació agrupats en deu grans objectius. En una roda de premsa aquest matí amb tot el govern en bloc present, els dos líders polítics, Jordi Ballart (TxT) i Isaac Albert (ERC-MES), han assegurat que el programa té una visió de ciutat fins al 2030 i pensat per transformar la ciutat a mig-llarg termini.

L'alcalde de Terrassa, ha assegurat que el programa "vol ser un mapa de futur per la ciutat" i ha remarcat que "és la primera vegada en 40 anys que no hi ha continuïtat a la ciutat". És per això, que segons Ballart "volem fer política amb les mans lliures".

Els 10 objectius del govern

El primer tinent d'alcalde i líder republicà, Isaac Albert, ha explicat que el programa respon a  "una multitud d'eixos de treball que es detallen amb accions concretes". Segons Albert cal un "canvi de xip" i treballar a partir de la transversalitat. Els deu objectius que es marca el govern van acompanyats d'accions concretes. "Haurem de treballar plegats per assolir cada un dels punts", ha explicat el líder republicà qui ha volgut remarcar que "venim a col·laborar, no a competir".

1. Fer de Terrassa una sola ciutat, unida, inclusiva i plural, sense barreres ni físiques, ni socials, ni mentals.
2. Fer de Terrassa una ciutat vital, on es posi les persones al centre de les polítiques municipals.
3. Fer de Terrassa una ciutat feminista.
4. La Revolució Verda, per necessitat i convicció
5. Canvis urbanístics per equilibrar barris i districtes de la ciutat
6. Fer de Terrassa una ciutat més neta amb canvis en la gestió dels residus.
7. Fer de Terrassa una ciutat per viure i conviure per ser una ciutat encara més segura.
8. Trencar "l'efecte barrera" de les rieres per connectar barris.
9. Crear un Ajuntament per a tothom, amb més participació, dinàmic i més eficaç amb una fiscalitat justa i moderada.
10. Contribuir en la generació de riquesa per fer una ciutat pròspera i socialment justa amb ocupació de qualitat. 

Les rieres i la neteja, entre les prioritats del nou govern

Entre les prioritats del nou govern destaquen les actuacions en l'àmbit de les rieres així com en la neteja de la ciutat. Preguntats per aquestes dues qüestions, l'alcalde ha explicat que aquest mandat es basarà en crear un debat ciutadà i amb les administracions perquè "no podrem cobrir la riera del Palau" en els pròxims quatre anys.

Pel govern de TxT i ERC-MES caldria executar el cobriment parcial de la riera de Palau i crear un eix cívic de vianants a la riera de les Arenes, unes actuacions que costarien 160 milions d'euros i 120 milions d'euros, respectivament. "Durant aquest mandat volem obrir el debat ciutadà i dibuixar els projectes per fer el canvi de ciutat l'any 2030.
 

L'alcalde Jordi Ballart, i el primer tinent d'alcalde, Isaac Albert, en la roda de premsa de presentació del programa de govern. Foto: Aj. Terrassa



Un altre dels temes molt qüestionats durant el passat mandat ha estat la falta de neteja a la ciutat. En aquest sentit des del govern local s'ha apostat clarament per la continuació de l'empresa municipal de gestió de residus, Eco-Equip. No obstant això, s'ha explicat que el govern està "revisant procediments i protocols d'actuació per optimitzar recursos".

Ballart, com ja havia dit en campanya electoral, aposta per estudiar altres formes de recollida de residus com pot ser el porta a porta o els contenidors soterrats "en funció de la densitat de població i la tipologia del barri".

Document viu

Els dos partits al govern també han volgut deixar clar que el programa que avui han presentat és un document viu que es revisarà cada any abans d'elaborar els pressupostos i les ordenances municipals per adaptar-lo "als canvis de la ciutat". Conscients que no podran executar totes les accions en aquest mandat -fins al 2023-, han manifestat que aquests anys han de servir per "posar-nos en marxa cap al futur", ha detallat Ballart.
 

Objectius del programa de govern de Terrassa. Foto: Cedida