L'Ajuntament de Terrassa activa un pla per controlar la colònia de cotorra argentina de la ciutat

L'actuació consistirà a revisar els nius d'aquesta espècie exòtica invasora i més endavant se'n retiraran ous i polls

Exemplar de cotorra argentina
Exemplar de cotorra argentina | Arxiu
LaTorre
08 d'octubre del 2019
Actualitzat a la 13:09h
L'Ajuntament de Terrassa durà a terme una actuació per controlar la proliferació de la cotorra argentina a la ciutat. Durant els dies 8 i 11 d'octubre, els serveis de l'ajuntament revisaran i mantindran els nius amb la intenció d'evitar-ne la ràpida propagació. A la primavera del 2020, que és quan la femella pon els ous, es preveu que comenci la retirada d'ous i polls dels nius.

Les cotorres argentines acostumen a fer els seus nius en palmeres, cedres i altres arbres amb densitat alta de fullatge, als fanals i a les estructures de gran alçada. D'aquesta manera les aus rapinyaires, els seus depredadors, veuen dificultada la seva caça. Precisament, la seva gran capacitat d'adaptació a l'entorn urbà desaconsella l'eliminació dels nius perquè dispersaria el problema a altres punts de la ciutat i dificultaria el control de la colònia. Aquesta espècie exòtica invasora foragita les espècies autòctones, fa malbé la vegetació del voltant i també pot perjudicar el mobiliari urbà.

Les zones de Terrassa on habitualment es localitzen colònies són les palmeres de l'avinguda de Béjar; el Parc de Sant Jordi, Can Palet II, els jardins de Salvador Allende i el carrer de Guadiana. Altres punts de la ciutat on també s'han detectat colònies són el Parc de Vallparadís, la plaça de Catalunya i els barris de Sant Llorenç i Can Parellada, entre d'altres. La cotorra argentina és una au vistosa, de color verd, gregària, que forma colònies de més de 100 individus i especialment sorollosa en els seus desplaçaments a gran velocitat. Com la gran majoria de les aus exòtiques d'origen silvestre importades, quan s'escapen o alliberen al medi natural, s'adapten i sobreviuen molt bé al nou hàbitat, convertint-se així en una espècie exòtica invasora.

Terrassa és un dels municipis de Catalunya on l'expansió territorial de la cotorra argentina està molt estesa. Aquesta au, procedent de Sud-amèrica, és considerada
una espècie exòtica invasora i, per això, cal fer un seguiment i control de la seva
presència a la ciutat. L'any passat es van tractar 137 nius, en una intervenció que
també va contemplar la retirada d'ous (578) i polls (283). Ara, l'Ajuntament de Terrassa reprendrà l'acció per a controlar aquesta espècie, de la que molts terrassencs se'n queixen.