Empresa

General Cable anuncia formalment el tancament de l'empresa de Montcada

Direcció i treballadors es reuneixen per iniciar els tràmits de l'ERO

per Carles Fiter , 2 d'octubre de 2019 a les 17:30 |
L'empresa de General Cable a Manlleu, aquest dimarts | Josep M. Montaner
La direcció de General Cable, del grup Pyrsmian, ha anunciat formalment el tancament de les plantes de Manlleu i Montcada i Reixac, al Vallès Occidental, aquest dimecres al matí. La notícia que la multinacional tenia previst presentar un expedient de regulació d'ocupació (ERO) ja va transcendir a finals de la setmana passada. El tancament de l'empresa afecta majoritàriament la capital del Ter que té 334 treballadors, mentre que a la de Montcada i Reixac en té 153. 

Tal com ha pogut saber Osona.com, la companyia ha demanat als treballadors crear una comissió negociadora per tractar diferents aspectes com les condicions, les possibles reassignacions de treballadors en altres grups... Per tant, en els propers dies hi haurà reunions entre totes les parts per tractar aquests temes.


L'alcalde de Manlleu Àlex Garrido i l'alcaldessa de Montcada i Reixach Laura Campos s'han emplaçat a trobar-se amb la direcció general de General Cable i les coordinadores sindicals per analitzar la situació actual i defensar els llocs de treball. "La prioritat dels dos consistoris és salvar el teixit industrial i tots els llocs de treball existents", destacaven des de l'Ajuntament de Manlleu.

General Cable ha tingut seriosos problemes econòmics en els últims 15 anys que van tenir el seu màxim exponent el 2007 i el 2015, quan la firma va presentar dos  ERO amb l'objectiu de retallar llocs de treball. A finals del 2017, la multinacional italiana Prysmian Group va comprar General Cable per més de 2.500 milions d'euros. Tot seguit, el 2018 es va fer una primera reestructuració d'administració i direcció. 


La reindustrialització dels terrenys a Manlleu

Des del passat divendres, l'Ajuntament ja treballa en dos fronts per pal·liar els efectes negatius del tancament de l'empresa: acompanyament dels treballadors en el procés de l'expedient, i reindustrialització de la zona, intentant trobar una o més empreses que ocupin l'espai que deixarà General Cable.

"És un bon lloc i treballarem perquè les empreses tinguin facilitat per instal·lar-s'hi", assegurava l'alcalde a Osona.com. "Ens interessa per tal de generar activitat", afegia. Una de les primeres accions seria la millora de la carretera de la Gleva, que facilitaria l'accés al polígon. L'Ajuntament ja s'ha posat en contacte amb la Generalitat i la Diputació de Barcelona per aquest assumpte.

Pel que fa als treballadors que seran acomiadats, l'Ajuntament els hi donarà "tot el suport" en les negociacions, segons l'alcalde, per tal que aconsegueixin les millors condicions possibles. Més enllà, Garrido explicava que s'activaran tots els mecanismes municipals amb l'objectiu de reincorporar els treballadors al món laboral, centralitzats en l'Oficina de Promoció Econòmica. En aquest context, se'ls oferirà formació i ajut per tal de trobar feina.

 

Participació