​VÍDEO Dos anys de l'1-O: el dia que la policia va assaltar l'escola Nostra Llar de Sabadell

Desenes d’antidisturbis es van obrir pas per accedir, trencant el vidre de la porta, al centre

Acció policial a l'escola Nostra Llar de Sabadell
Acció policial a l'escola Nostra Llar de Sabadell | Juanma Peláez
Albert Segura / Albert Hernàndez
01 d'octubre del 2019
Han passat ja dos anys del referèndum de l'1-O, però els fets recents, amb les detencions de set membres dels CDR, han fet despertar vells records, que depèn com es miri semblen llunyans i depèn com molt propers. El fet que dos dels detinguts siguin veïns de Sabadell ha mobilitzat molts ciutadans, que dissabte mateix van omplir els carrers de la capital vallesana amb ni més ni menys que 12.000 persones, segons la Policia Municipal, per exigir-ne l'alliberament.

Al Vallès, l'escola Nostra Llar de Sabadell va ser clarament l'espai protagonista de l'1-O. Era on havia de votar la llavors presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i on la policia espanyola va irrompre amb força per endur-se urnes i paperetes. En va sortir, però, amb una capsa amb menjar per als nens celíacs i jocs dels nens més menuts. Tot després d'esmicolar portes i provocar importants danys a l'edifici.

Un cap de setmana de mobilitzacions

La jornada de l'1-O va ser intensa i molt dura. Des de divendres, diversos actes van omplir les dependències per defensar l'escola, una activitat que va mantenir les portes obertes fins el mateix matí. Poc abans de l'obertura de portes, però, l'arribada de desenes de furgonetes de la policia espanyola per la Ronda Ponent posaven de manifest que l'activitat normal d'una jornada electoral seria, com ja era previsible, complicada.


L'objectiu de l'operatiu era clar, evitar que Forcadell pogués votar. Ho havia de fer a primera hora, motiu pel qual desenes de periodistes nacionals, estatals i internacionals s'havien aplegat a la porta per enregistrar l'arribada de la llavors presidenta. La missió de la policia passava per aprofitar l'impacte mediàtic que suposaria evitar que Forcadell pogués votar, igual que van intentar fer amb el president Carles Puigdemont.

En les imatges enregistrades es pot veure com els agents arriben, aparten els manifestants sense que es produís cap càrrega com les que sí es van poder veure en els col·legis de Barcelona, i van apartar part de la gent concentrada arrossegant-la. En els enregistraments es pot sentir clarament com els agents trenquen la porta de vidre d'accés al centre, i com van trencant portes per l'interior, deixant pas a un paisatge desolador que va durar dies. 


L'estat en què va quedar el centre va obligar a replegar els nens a partir de dilluns en les aules no afectades, però molts dels nens plantejaven a mestres i pares per què s'havien acarnissat amb el seu col·legi. Preguntes davant les quals l'escola va decidir no interferir amb explicacions polítiques a la canalla, raó per la qual es van fer activitats alternatives per reduir l'evident neguit que presentaven molts alumnes.