Què son els «precursors d'explosius» que s'han trobat als independentistes detinguts?

Productes químics d'ús comú, com l'aigua oxigenada o diversos fertilitzants agrícoles, entren en aquesta categoria

NacióDigital
23 de setembre del 2019
La Fiscalia de l'Audiència Nacional acusa els nou membres CDR detinguts aquest dilluns de rebel·lió, terrorisme i tinença d'explosius a partir d'haver trobat en els escorcolls "materials i substàncies considerades com a precursores per a les confeccions d'explosius", usant la mateixa expressió que hores abans ha emprat la Guàrdia Civil, a càrrec de l'operació com a policia judicial. Però què són els "precursors d'explosius" que sustenten les acusacions?.

La legislació espanyola, a partir de reglamentació europea transposada, considera com a "precursors d'explosius" determinats productes químics que realment poden ser emprats en la fabricació d'explosius casolans. Substàncies que realment han estat sovint emprades per grups terroristes en els darrers anys -singularment, per cèl·lules gihadistes-. Però que també són productes d'ús comú per a la neteja, la desinfecció o l'adob.

Així, entre el llistat hi ha productes com el "Nitrat de magnesi hexahidratat", un fertilitzant d'ús agrícola, el peròxid d'hidrogen, que diluït en aigua és el que coneixem com a aigua oxigenada, o el nitrat de sodi, que també es pot fer servir com a fertilitzant. Alguns d'aquests productes, com el perclorat de potasi, s'empren també en la pirotècnia.

Tots aquests productes, especificats en la legislativa europea i espanyola, tenen la seva venda restringida a partir de determinades concentracions. Això significa que els particulars que en vulguin comprar han d'omplir un qüestionari específic que proporciona el Ministeri de l'Interior.