A partir de demà la Policia de Barri serà una realitat a Terrassa

El conseller d'Interior ha destacat la col·laboració entre cossos policials per augmentar les detencions

Junta local de seguretat de Terrassa amb el conseller, Miquel Buch.
Junta local de seguretat de Terrassa amb el conseller, Miquel Buch. | Aj. Terrassa
30 de setembre del 2019
L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha anunciat que a partir de l'1 d'octubre, la Policia de Barri tornarà a ser una realitat a la ciutat. En concret, seran 33 agents de la Policia Municipal que es mouran pels carrers i barris de la ciutat.

Ballart ho ha dit en la compareixença posterior a la Junta Local de Seguretat que s’ha celebrat
aquest dimarts a l’Ajuntament de Terrassa. Es tracta d'un compromís de l’equip de Govern que pretén oferir "una dinàmica de resposta en la detecció i resolució dels problemes que es puguin donar en els barris de la ciutat".

A les 198 persones que conformen la plantilla de la Policia Municipal actualment, s’hi afegiran 27 nous agents a partir de l’octubre i 18 més el proper mes de juliol de 2020. Un reforç de cara als proper anys, en la línia d’anar augmentant la plantilla del cos paulativament per arribar al 2025 a la ràtio de 1,28 policies per cada 1.000 habitants que marca el Pla Director de la Policia Municipal de Terrassa.

Aquest reforç permetrà destinar, a partir de l’1 d’octubre, 33 agents a la Policia de Barri, la funció de la qual és vetllar per la seguretat ciutadana de manera més propera, responent als requeriments dels veïns i veïnes, escoles, comerços, etc, del territori, prestant, a més, especial atenció al trànsit, en aspectes com la prevenció d'accidents o els controls durant les entrades i sortides de les escoles, la detecció de l'absentisme escolar o el vandalisme, entre d’altres.

Més detencions gràcies a la col·laboració policial

La Junta també ha comptat amb el conseller d'Interior Miquel Buch qui ha destacat que la col·laboració entre cossos policials ha permès que les detencions a la ciutat hagin augmentat un 9,8%.

Buch ha assenyalat que a Terrassa hi ha 49,9 fets delictius per cada 1.000 habitants, una xifra que està 27 punts per sota de la mitjana de Catalunya (76,6) i que per tant la cocapital vallesana és una ciutat "segura", ha dit el conseller. També ha recordat que el pla operatiu específic d'habitatge ha aconseguit reduir un 24,4% els robatoris amb força a domicilis en la comparativa dels períodes setembre 2017–agost 2018 amb setembre 2018-agost 2019.

Per Ballart "les dades són positives: Terrassa és una ciutat segura, i, en aquest sentit, s’ha d’agrair la gran coordinació i la gran tasca dels cossos de seguretat".

Anunci de noves places de Bombers i Mossos d’Esquadra

La reunió de la Junta Local de Seguretat a Terrassa ha servit també per valorar el recent anunci, avui mateix, per part del Govern de la Generalitat de la creació a Catalunya de 1.000 noves places de Mossos i Bombers, 750 places de nous Mossos d'Esquadra i 250 places de Bombers, per pal·liar el dèficit estructural en les plantilles dels dos cossos.

Per a Ballart, "l’anunci és molt positiu, esperat i necessari, atesa la situació d’ambdós cossos a la ciutat, i esperem que repercuteixi ben aviat tant a l’ABP de Mossos com al Parc de Bombers de Terrassa".

Amb aquest anunci, l’alcalde espera que es pugui pal·liar la situació actual a la ciutat pel que fa al repartiment dels serveis entre els cossos en temes de seguretat. En xifres, Ballart ha explicat que el 38’3% de les actuacions de la Policia Municipal actualment, corresponen a serveis que venen derivats de Mossos per falta d’efectius.

"Per Terrassa, -ha explicat l’alcalde- és essencial que els Mossos tinguin una dotació d’agents ajustada a la realitat de la ciutat i, per això, ja hem demanat al conseller que ens concreti aviat el nombre de nous efectius que es destinaran a la nostra ciutat".
 

Junta local de seguretat de Terrassa amb el conseller, Miquel Buch. Foto: Aj. Terrassa